Miercuri, 18 iunie 2014, a avut loc Adunarea generala a reprezentantilor membrilor Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Pe ordinea de zi a adunarii – statutar constituita – s-au aflat atat probleme organizatorice, cat si probleme de natura strategica.

In prima parte a evenimentului a fost dezbatut Raportul privind evolutia comertului, industriei, serviciilor si a altor activitati din municipiul Bucuresti, a fost dezbatut si aprobat Raportul Colegiului de Conducere privind activitatea CCIB in intervalul iulie 2013 – iunie 2014 si au fost aprobate deciziile adoptate de Colegiul de Conducere in aceasta perioada.

Potrivit raportului privind activitatea CCIB, prezentat de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene, in vederea atragerii de noi membri, dar si pentru fidelizarea membrilor activi au fost regandite pachetele de servicii pentru fiecare nivel de cotizatie, iar firmele aflate in primul an de activitate si care devin membre ale CCIB in acelasi an, nu platesc prima cotizatie, ci doar taxa de inscriere. De asemenea, membrii CCIB care au cotizatia platita la zi beneficiaza de reduceri de tarife semnificative: 20% la tarifele de inchiriere a spatiului de expunere in cadrul targurilor organizate de ROMEXPO SA, 25% la tariful standard pentru obtinerea Certificatului Excellent SME si pana la 50% la tarifele percepute de CCIB la majoritatea serviciilor.

La solicitarea Guvernului Romaniei, CCIB a organizat pavilionul romanesc din cadrul Expozitiei internationale de bunuri de larg consum de la Ningbo, acesta fiind primul pavilion national organizat de o camera de comert romaneasca la o manifestare internationala, exclusiv din fonduri private. De asemenea, au fost organizate misiuni economice in Republica Turcia si in Albania, care au insotit vizitele oficiale ale presedintelui Romaniei si, respectiv ale primului-ministru al Guvernului, dar si in R. P. Chineza si Regatul Maroc. De altfel, in luna octombrie 2013, Camera bucuresteana a deschis in aceasta tara, la Tanger, un birou de reprezentare care asigura consultanta si asistenta companiilor romanesti interesate sa-si dezvolte afacerile in regiunea magrebiana. Pentru perioada urmatoare este prevazuta inaugurarea unui astfel de birou pentru zona balcanica.

A fost subliniata activitatea consistenta a reprezentantei CCIB de la Beijing, cu sprijinul careia au fost semnate contracte cu valoare semnificativa pentru proiecte industriale, dar si in domeniul comercializarii de produse romanesti pe piata chineza. De asemenea, biroul a acordat asistenta pentru deschiderea la Beijing a unui show-room cu produse romanesti dedicate pietei chineze si a organizat numeroase vizite de lucru ale unor potentiali investitori chinezi in Romania.

Anul 2013 a fost marcat de lansarea cu succes a doua serii de evenimente si anume: „Ziua oportunitatilor de afaceri”, care ofera oamenilor de afaceri posibilitatea de a se intalni intr-un cadru structurat cu factori decizionali si reputati specialisti in comert exterior, precum si cu ambasadori si atasati economici ai tarilor partenere, si „Business Breakfast”, in cadrul careia reprezentantii mediului de afaceri pot intra intr-un dialog mai putin conventional, dar eficient cu specialisti, consultanti si politicieni de top, pe teme economice de interes.

in perioada urmatoare, odata cu reinfiintarea Curtii de Arbitraj Comercial de pe langa CCIB, se va acorda o atentie deosebita promovarii si dezvoltarii acestui tip de serviciu, alternativa eficienta la procesul clasic in instanta. Tot la capitolul servicii noi oferite de Camera bucuresteana se inscriu serviciile de tranzactionare bursiera prin Terminalul Muntenia-Sud al BRM, precum si eliberarea de certificate de notorietate de marca.

Adunarea generala a aprobat, de asemenea, obiectivele CCIB aferente perioadei iulie 2014-iunie 2015, executia bugetara pe anul 2013 si proiectul bugetului pentru anul 2014, raportul Comisiei de Cenzori, precum si o serie de modificari la Statutul Camerei bucurestene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here