Ministerul Justitiei, Comisia Juridica, de disciplina si imunitate a Camerei Deputatilor si Banca Mondiala au organizat, la finalul saptamanii trecute, un eveniment de diseminare a raportului privind respectarea standardelor si codurilor in cadrul procedurii insolventei in Romania, precum si a regimului dintre creditor si debitor. Evenimentul s-a desfasurat la Palatul Parlamentului si a reunit reprezentanti ai consortiului care a elaborat noua Lege a Insolventei, reprezentanti ai INPPI si UNPIR, precum si judecatori, practicieni in insolventa, avocati, contabili, bancheri, membri ai Parlamentului si oficiali din ministerele de resort din Romania.

Raportul privind procedura Insolventei in Romania a fost predat autoritatilor romane in aprilie 2014 si multe dintre recomandarile care au fost partajate cu autoritatile de la stadiul de proiect, au fost luate in considerare in noua lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa adoptata recent de catre Parlamentul Romaniei. Drept urmare, evenimentul s-a concentrat pe progresele inregistrate de Romania in domeniul insolventei si regimul drepturilor creditorilor si ale debitorilor.

Deasemenea, participantii au discutat problemele care ar putea necesita o monitorizare sau reforme suplimentare pentru a imbunatati eficienta procesului insolventei si a regimului privind drepturile creditorilor si au identificat noile evolutii internationale relevante pentru cadrul de insolventa din Romania.

“Raportul de evaluare a procedurii insolventei si a regimului creditor-debitor in Romania, care este prezentat astazi, a fost initiat ca un proiect de asistenta tehnica finantat de Banca Mondiala pentru Ministerul Justitiei. Am comparat legea insolventei si regimul creditor – debitor din Romania cu cele mai bune practici internationale si am facut o evaluare a legislatiei interne cu privire la legea insolventei elaborate de catre consortiul castigator al proiectului Codul Insolventei. Ambele analize au fost premisele pentru o reforma sanatoasa a legislatiei insolventei.”, a declarat Elisabetta Capannelli, Manager de tara al Bancii Mondiale pentru Romania.

La randul sau, d-na Ana-Irina Sarcane, liderul echipei de redactare a Codului Insolventei si membru in Consiliul Știintific al INPPI, a afirmat ca: “Principiile Bancii Mondiale au fost principala sursa de inspiratie la redactarea codului, acestea fiind unanim recunoscute ca reprezentand cea mai echitabila si judicioasa abordare atat pentru creditori cat si pentru debitori.“

„Personal, ma bucur ca am avut ocazia de a fi parte dintr-o echipa extraordinara si de a lucra intr-un proiect cu atat de multe provocari. Ne onoreaza aprecierile si recunoasterea eforturilor consortiului de catre reprezentantii Bancii Mondiale. Dezbaterile au fost aprinse pe baza acestui subiect, dar au dus la o lege echilibrata, care raspunde in mare masura asteptarilor tuturor celor implicati in astfel de proceduri – debitori, creditori bancari, bugetari sau furnizori de utilitati.” a declarat av. Simona Maria Milos, Presedinte al INPPI.

“Noua lege a insolventei din Romania este una sofisticata la nivelul legislatiei europene.” – a conchis Judge Leif M. Clark – World Bank.

Despre INPPI:

infiintat in decembrie 2012, Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI) este organizat si functioneaza sub autoritatea Adunarii Reprezentantilor Permanenti ai Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) si Consiliului National de Conducere al Uniunii, iar prin actiunile pe care le organizeaza se adreseaza tuturor practicienilor in insolventa, stagiari sau definitivi, indiferent de nivelul la care se afla in cariera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here