Grupul petrolier britanic British Petroleum (BP) a depus o plangere impotriva Agentiei americane pentru Protectia Mediului (EPA), acuzand-o ca l-a exclus abuziv de la atribuirea unor contracte federale dupa deversarea de petrol in Golful Mexic, in 2010.

Potrivit acestei plangeri, depusa luni si consultata marti, BB intentioneaza sa „conteste deciziile EPA din 28 noiembrie 2012, 4 ianuarie 2013” si 1 februarie 2013, care exclud „participarea (companiei) la orice noua atribuire de contracte federale”, anunta Mediafax.

„BP intretine relatii de afaceri indelungate cu administratia federala americana. Este unul dintre cei mai mari angajatori si investitori privati ai tarii” si „principalul producator de petrol si gaze in apele adanci ale Golfului Mexic in cadrul unor contracte federale”, afirma grupul in plangerea sa.

De asemenea, BP este „unul dintre cei mai importanti furnizori de carburant ai administratiei pe teritoriul national si in strainatate”, potrivit acesteri plangeri.

„La mai mult de doi ani si jumatate de la accidentul de pe (platforma petroliera) Deepwater Horizon”, operata de BP si care a explodat, apoi s-a scufundat in aprilie 2010, provocand cea mai mare deversare de petrol din tara, „administratia a continuat sa cumpere carburant de la BP, si (…) a apreciat in repetate randuri ca BP este un furnizor guvernamental responsabil”.

BP a solicitat tribunalului sa evalueze excluderea „represiva, excesiva, arbitrara si capricioasa” impusa de EPA, si sa o declare „nula si fara substanta”. De asemenea, grupul cere o indemnizatie „justa” si o rambursare a cheltuielilor pentru serviciile avocatilor.

EPA a explicat la sfarsitul lui noiembrie decizia sa de a exclude temporar BP de la atribuirea noilor contracte federale, din cauza unei „lipse de integritatea profesionala a BP” in timpul exploziei de pe platforma, situata la 80 de kilometri in largul coastei New Orleans. Totodata, BP a acceptat printr-un acord cu autoritatile americane, sa se declare „vinovat” pentru deversarea de petrol si sa plateasca o amenda in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Interzicerea de a mai primi contracte federale impiedica BP sa obtina din partea Guvernului american noi acorduri de concesiune pentru extragerea petrolului din Golful Mexic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here