China pregateste anchetarea companiilor IBM, Oracle si EMC Corp din cauza unor chestiuni legate de securitate, ca urmare a dezvaluirilor fostului contractor american Edward Snowden privind programul masiv de spionaj al agentiei americane NSA, inclusiv in China.

Companiile vor fi investigate de Ministerul Sigurantei Publice si un centru de cercetare al executivului chinez, potrivit presei locale, preluate de New York Times.

Informatia referitoare la ancheta vine dupa ce Snowden a dezvaluit programul masiv de spionaj al NSA atat in SUA cat si in strainatate, inclusiv accesarea fara permisiune a unor retele informatice importante ale universitatilor din China si Hong Kong, informeaza Mediafax.

Documentele furnizate presei de Snowden arata ca NSA a avut acces la volume mari de date, precum emailuri sau inregistrari video ale companiilor mari din IT, inclusiv Facebook si Google, in cadrul unui program guvernamental numit Prism.

„In prezent, din cauza superioritatii tehnologice, multe din sistemele noastre tehnologice de baza sunt dominate de echipamente si programe software ale companiilor din strainatate, dar scandalul Prism implica probleme legate de siguranta nationala”, a scris, vineri, publicatia Shanghai Securities News.

China, acuzata in mod repetat de spionaj cibernetic de catre SUA, s-a folosit de acuzatiile aduse de Snowden pentru a invinui Statele Unite de ipocrizie.

Autoritatile de reglementare chineze si politia au inceput in ultimele saptamani o serie de investigatii vizand practicile de afaceri ale companiile straine, dar si locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here