Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica dupa esecul Nabucco si va avea in vedere exploatarea propriilor sale resurse fara sa mai astepte aprobari externe.

„Bineinteles, am informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica plecand de la propriile sale resurse si fara a astepta aprobarea nimanui. Fara a intra in detalii, va pot spune ca optiunea mea acum este fara niciun fel de dubii ca Romania are obligatia sa accelereze procesele de evaluare si sa treaca la exploatarea gazelor de sist si sa evalueze si sa treaca la exploatarea gazelor si titeiului deja confirmate in Marea Neagra”, a declarat Basescu, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European.

seful statului a aratat ca o alta sursa alternativa pentru Romania este reluarea exploatarii cu tehnologii moderne a zacamintelor petroliere proprii abandonate in prezent dupa exploatarea in trecut, dar care nu a depasit circa o treime din resursa.

Romania analizeaza, dupa ce OMV a anuntat ca proiectul Nabucco a esuat, diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale si conectarea la piata regionala de profil, iar gazele din Marea Neagra si cele de sist au potentialul de a creste independenta energetica nationala. „in acest moment, autoritatile romane au in derulare o analiza complexa a situatiei energetice la nivel national si regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au in vedere atat perspectivele resurselor interne de gaze cat si conectarea Romaniei la piata regionala de gaze. Optiunile vizate de Romania (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din sisturi) au potentialul de a creste si mai mult independenta energetica a tarii noastre”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Departamentul Energiei din Ministerul Economiei.

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

OMV, liderul al consortiului Nabucco, a anuntat miercuri ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa. Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.

OMV Petrom siu ExxonMobil au anuntat, anul trecut, ca au facut o descoperire semnificativa de gaze intr-un perimetru din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here