Deschiderea oficiala a expozitiei de sprijin pentru candidatura orasului Dubai la EXPO 2020, a avut loc pe data de 4 aprilie in cadrul Palatului Parlamentului.

La ceremonia de deschidere a participat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor alaturi de membrii ai Consiliului European pentru Turism, membrii ai Parlamentului si ai Guvernului Romaniei, membrii ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si nenumarati diplomati, academicieni si oameni de cultura.

“Dubai-ul trebuie sa fie gazda EXPOZITIEI MONDIALE din 2020, deoarece doar anul trecut peste 51 de milioane de pasageri au trecut prin tranzit in Dubai,iar mai mult de 10 milioane au ales orasul pentru o sedere indelungata. In plus Dubai-ul gazduieste mai mult de 200 de evenimente de rasunet international anual si este un oras primitor pentru mai mult de 200 de nationalitati.

Dubai-ul este orasul din zona Golfului Arabic ce cunoaste cea mai rapida crestere demografica si economica, este simbolul schimbarii geopolitice ce pune Asia in centrul dezvoltarii economice si politice mondiale si beneficiaza de un impresionant spatiu pentru EXPOZITIA MONDIALA din 2020 si reprezinta centrul natural pentru comertul intre Asia-Africa , Europa si America de Sud via Africa, pe ceea ce este cunoscut sub numele de Noul Drum al Matasii in secolul XXI.

Alegerea Dubai-ului este pentru Romania dar si intreaga lume, alegerea practica, de bun simt si de succes”, a declarat in cuvantul de deschidere prof. dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.

Valeriu Stefan Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, a prezentat noi argumente in favoarea relatiei strategice Romania-Emiratele Arabe Unite: ″Emiratele Arabe Unite reprezinta poarta naturala de intrare a produselor, ideilor si calatorilor din Romania pe piata uriasa, bogata si in continua dezvoltare a Asiei, iar Romania, prin portul Constanta, este zona de intrare normala a bunurilor si investitorilor din Emirate pe piata europeana. Acestea creeaza fundalul unei relatii strategice si pe termen lung intre tarile noastre, a concluzionat, in aplauzele asistentei, Presedintele Camerei Deputatilor.

“Intre Romania si Emiratele Arabe Unite exista o lunga traditie, de peste 25 de ani de cooperare diplomatica si aplicarea deciziei, demna de mentionat de a isi sustine reciproc candidaturile si toate initiativele in plan international si in organismele internationale. Sprijinul Romaniei pentru candidatura orasului Dubai pentru EXPO 2020 este o decizie naturala, inscrisa in cadrul acordurilor reciproce si parte a lungii traditii de colaborare diplomatica intre cele doua tari”, a declarat senatorul Ionel Agrigoroaiei.

″Cu aceste argumente nu este o surpriza pentru nimeni ca Dubai-ul a castigat sustinerea Romaniei, o alegere naturala deoarece  Romania este interesata de toate cele trei mari obiective pe care Expozitia Dubai si le-a propus : dezvoltarea durabila, economisirea energiei si a apelor, sprijinirea mobilitatii oamenilor, bunurilor si ideilor in ceea ce Dubai-ul numeste : Noul Drum al Matasii al secolului XXI si descoperirea de noi oportunitati economice si noi modele de dezvoltare. Ca atare, nu pot decat sa felicit Guvernul si Parlamentul Romaniei pentru  decizia de a sprijinii Dubai-ul in atingerea ambitioaselor sale obiective pentru Expozitia Mondiala, sa felicit Ambasada Emiratelor Arabe Unite pentru succesul obtinut, si sa va invit sa vedeti aceasta frumoasa Expozitie gazduita de Parlament. Expozitie dedicata devenirii prin istorie a Dubai-ului pana la momentul in care va fi Capitala Expozitiei Mondiale 2020″, a declarat fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Discursul prof. dr. Mircea Constantinescu, Director in cadrul Consiliului European pentru Turism a precizat ca: institutia noastra isi exprima sprijinul neconditionat pentru candidatura orasului Dubai la organizarea EXPOZITIEI MONDIALE 2020.

In final Excelenta Sa Dl. Yacoub Yousif Al Hosani(foto) –Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite in Romania si-a exprimat, autentica emotie, la vederea solidaritatii si respectului cu care Emiratele Arabe Unite sunt privite in Romania de cele mai inalte autoritati, dar si de intreaga populatie.

Aceasta solidaritate si dorinta de a construi o relatie de succes sunt garantia ca intre cele doua tari dialogul se va dezvolta si relatia politica, perfecta de astazi si investitiile de pana acum ale Emiratelor Arabe Unite in Romania nu sunt decat un inceput.

In cadrul manifestarii, oaspetii au putut sa admire nestingheriti 36 de tablouri uriase, reprezentand minunile arhitectonice ale Dubai-ului, au putut admira traditii si obiceiuri din Emirate si sau putut delecta cu un urias tort botezat DUBAI in onoarea gazdei EXPOZITIEI MONDIALE 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here