BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) si-a consolidat, in anul 2012, pozitia de lider al sectorului de banci de economisire-creditare din Romania, inregistrand cresteri importante in ceea ce priveste numarul de clienti, economiile atrase si activele totale. Banca a incheiat anul 2012 cu active totale de aproximativ 1,5 milioane lei, cu cca. 58% mai mult fata de finalul anului 2011. Portofoliul BCR Banca pentru Locuinte a crescut de la 250.000 de clienti la finalul anului 2011, pana la cca. 304.000 de clienti la finalul anului 2012.

„BCR Banca pentru Locuinte a continuat trendul crescator si in anul 2012, consolidandu-si pozitia de lider de piata in sectorul de banci de economisire-creditare din Romania. Desi mediul economic a continuat sa fie dificil, clientii BCR Banca pentru Locuinte au continuat sa economiseasca si sa investeasca pentru imbunatatirea locuintelor lor. Astfel, depozitele atrase de banca au inregistrat cresteri de 63% fata de finalul anului 2011, iar creditele trase in cursul anului 2012 au fost de 11 ori mai mari decat cele din anul 2011, cu un ritm lunar de crestere de cca. 20%, in cea de-a doua parte a anului”, a declarat Carmen Schuster, Vicepresedinte BCR Banca pentru Locuinte.

Rezultatele financiare ale BCR BpL pentru anul 2012
In 2012, BCR BpL si-a majorat activele totale cu cca. 58%, pana la 1,5 miliarde lei, de la 950 milioane lei la finalul anului 2011, astfel, urcand de pe locul 30 pe locul 25 in topul sistemului bancar in functie de active. Aceasta evolutie pozitiva s-a datorat, in cea mai mare parte, cresterii semnificative a volumului depozitelor atrase de la clienti, in crestere cu 63% (valoare nominala a cresterii: peste 500 milioane lei) fata de anul 2011, pana la valoarea de 1,4 miliarde lei. Cresterea volumului depozitelor a fost determinata si de tendintele pozitive inregistrate de calitatea platilor efectuate de catre clienti: peste 44% dintre plati au fost realizate prin optiunea de plati lunare repetitive (Standing Order).

Portofoliul de contracte de economisire-creditare al BCR Banca pentru Locuinte a inregistrat o crestere de peste 20%, de la cca. 250.000 de contracte la finalul anului 2011, la cca. 304.000 de contracte la finalul anului 2012, pentru care suma medie contractata de catre clienti a crescut de la 38.000 lei in anul 2011, la 41.000 lei in anul 2012.

Activitatea de creditare a BCR Banca pentru Locuinte a crescut spectaculos pe parcursul anului 2012. Fata de creditele trase in cursul anului 2011 (3,95 milioane lei), creditele trase in cursul anului 2012 au fost de 11 ori mai mari (45,2 milioane lei). Portofoliul total de credite al BCR Banca pentru Locuinte se ridica la finalul anului 2012 la aproximativ 49 milioane lei.

Dezvoltarea afacerii in 2012
BCR Banca pentru Locuinte acorda finantare pentru investitii in domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau constituirea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi incheiate cu BCR BpL direct in agentiile Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si prin reteaua de distributie proprie a BCR BpL, respectiv prin forta directa de vanzare si prin partenerii BCR BpL.

„Sistemul de economisire-creditare este perceput de clienti din ce in ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin castigurile obtinute in faza de economisire, dar si de posibilitatea de a obtine un credit avantajos, in lei, cu dobanda mica si fixa pe toata perioada derularii sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobanzile nu fluctueaza, ratele creditului sunt fixe pe toata perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru romanii care isi fac planuri pe termen mai lung pentru imbunatatirea confortului locativ”, a declarat Carmen Schuster, Vicepresedinte BCR Banca pentru Locuinte.

in sprijinul clientilor care doresc sa investeasca pentru imbunatatirea conditiilor locative, in cursul anului 2012, BCR Banca pentru Locuinte a redus comisionul de administrare a creditelor de la 0,15% la 0,05%, reflectat printr-o reducere substantiala a DAE pentru tipurile de contracte Locuinta Plus si Economii Plus.

in plus, clientii nu platesc nici un comision la acordarea creditului, BCR Banca pentru Locuinte oferind numai produse cu 0 (zero) comision de analiza a creditului.

Astfel, prin BCR Banca pentru Locuinte, clientii pot accesa imediat un credit anticipat, in lei, cu destinatie locativa cu o dobanda fixa de 8% pe an, pe toata perioada pana la transformarea acestuia intr-un credit locativ, cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an.

Clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, au economisit suma minima necesara pentru obtinerea unui credit locativ, dar nu au vechimea necesara pentru a ajunge la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar – de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de doar 7% pe an. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transforma in credit locativ, cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an pe toata perioada contractului.

Romanii continua sa economiseasca si sa isi planifice renovarea si modernizarea locuintelor
in contextul mentinerii unui mediu economic dificil, rezultatul pozitiv al BCR BpL subliniaza potentialul sistemului de economisire-creditare pe piata romaneasca si increderea castigata in randul romanilor. Conform statisticilor BCR BpL, fata de 23% in anul 2010 si de 36% in anul 2011, peste 40% dintre romani au economisit in cursul anului 2012. Sumele medii economisite de romani au crescut in ultimii ani, ajungand la cca. 116 EUR/luna in anul 2012, fata de 89 EUR/luna in anul 2011 si 85 EUR/luna in anul 2010.

Romanii au continuat sa isi faca planuri pe termen lung pentru imbunatatirea conditiilor locative, cca. 68% declarand ca intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea conditiilor locative in urmatorii 5 ani si cca. 38% declarand ca au planuri de imbunatatiri locative in urmatoarele 12 luni.

Renovarea (33%) si planurile pentru izolare termica (24%) sunt primele optiuni pentru planurile urgente ale romanilor, urmate de schimbarea instalatiilor sanitare / electrice (19%) si de instalarea unei centrale termice (14%). Aceste optiuni sunt preferate pentru aporturile lor la reducerea cheltuielilor cu intretinerea si cresterea calitatii vietii.

Clientii potentiali ai sistemului de economisire-creditare au perceput mai bine avantajele etapelor de creditare (credit usor de obtinut si de platit, dobanda mica si fixa pe toata perioada creditului) – 38% in 2012 vs. 23% in 2011. Totusi, si interesul pentru avantajele etapei de economisire a inregistrat o usoara crestere – 21% in 2012 vs. 19% in 2011 – mai ales in ceea ce priveste flexibilitatea produselor si dobanda fixa.

Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinte sunt prima garantata de stat acordata in perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandata (5 ani), genereaza pentru clienti sume pe care nu le pot obtine din alt produs financiar de pe piata, dobanzile fixe oferite pentru toata durata contractului si, nu in ultimul rand, siguranta depunerilor – garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul incurajeaza economisirea, sprijina relansarea creditarii precum si imbunatatirea fondului locativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here