62% dintre tinerii romani cu varsta intre 14 si 22 apreciaza ca pregatirea practica este cel mai important factor in dezvoltarea lor personala si profesionala.

Modelele de comportament financiar pentru adolescentii din Romania sunt mama, Mugur Isarescu si Ion tiriac.

Aproximativ jumatate dintre tinerii romani estimeaza ca primul lor salariu va fi sub 1000 RON.

Bucuresti, septembrie 2012 – 60 de liceeni și aproape 150 de studenți au participat la programele de internship remunerate desfașurate de Banca Comerciala Romana (BCR) in lunile iulie și august ale acestui an.
Programul Summer Job in BCR este singurul program de internship salarizat, pentru liceeni desfașurat in Romania și este deja la ediția a doua.
Programul Lear@BCR, internship platit pentru studenți, este deja la ediția a șasea, cu peste 500 de participanți pana in prezent

“Aceasta experiența a venit la un moment oportun cand inca ne putem schimba planurile de viitor  fara sa fim nevoiți sa  renunțam la o facultate deja inceputa. Scopul taskurilor a fost sa ne dezvolte noua anumite abilitați necesare  unei eventuale angajari intr-un domeniu economic, ba chiar și premiile au fost condimentate doar ca sa ne mareasca gradul de implicare. A fost o lecție pe care sunt  foarte bucuros ca am invațat-o” a declarat Andrei Alexandru Negoita, elev participant in programul Summer Job in Ploiesti.

“Pentru mine programul Learn@BCR imbraca forma unui income statement: VENITURI (atmosfera primitoare din birou, schimbul pozitiv de energie “intelectuala” dintre colegi, task-uri ce implicau atat responsabilitate cat si creativitate, informatiile din culisele bancii, aptitudinile necesare unui mediu economic) minus CHELTUIELI (alarma de dimineata). Rezultatul acestei experiente este PROFIT emotional, pe care il voi investi mai departe in cariera mea pe care mi-o doresc in domeniul financiar-bancar“, a declarat Alexandra Olteanu, studenta, care a participat in programul Learn@BCR.

in cadrul celor doua programe atat liceenii cat și studenții au fost rugați sa realizeze studii ad-hoc pe teme de comportament financiar și formare profesioanala printre tinerii de varsta lor. Au adunat astfel raspunsuri de la aproximativ 500 de liceeni și 200 de studenți.

Atat liceenii, cat si studentii considera ca un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibreaza cheltuielile cu veniturile, reusind sa economiseasca si sa investeasca eficient in acelasi timp. 36 % dintre respondenti au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de incredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isarescu si Ion tiriac. Alte modele intalnite in randul tinerilor care se regasesc in sondajul realizat de BCR sunt: Donald Trump, Steve Jobs, Mark Zuckerberg.

De asemenea,  73% au declarat ca tin evidenta banilor – au un buget de venituri si cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionarii eficiente, controlul mai bun si dificultatea in a obtine banii. 65% dintre respondenti au declarat ca economisesc bani pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii.

Conform studiului, liceenii cheltuie banii in principal pe haine, iesiri in oras, mancare si carti.

Primul salariu, in viziunea a 48 % dintre tinerii romani, va fi sub 1000 RON. 19% dintre respondenti sunt mai optimisti, sperand ca pe primul fluturas de salariu va figura o suma mai mare 2000 RON.

In ceea ce priveste pregatireea profesonala, 62 % dintre respondenti considera ca pregatirea practica este cea mai eficienta modalitate de invatare. Doar 16% acorda un rol important in dezvoltarea lor personala si profesioanala indrumarii primite din partea mentorilor, iar 22% pun un accent mai mare pe pregatirea teoretica, oferita de scoala.

78% dintre tinerii particpanti la sondaj si-au facut un plan de cariera, domeniile de interes cu cea mai mare pondere fiind cel financiar-bancar, IT si marketing.

Intrebati despre valorilor lor, tinerii romani spun ca ii definesc in principal libertatea, inclinatia spre distractie si creativitatea. La polul opus se afla valorile percepute ca fiind specifice tinerilor romani de acum 20 ani: responsabilitate, comportament civilizat si spirit de echipa.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.
BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si  643 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.000 de bancomate si POS – peste 18.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.000 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 30 iunie 2012, Erste Group detinea active totale in valoare de 215,2 miliarde EUR, inregistrand un profit operational de 1.751,3 milioane EUR si un raport cost/venituri de 51,9%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here