Gigantul rus Gazprom ar putea fi amendat de Comisia Europeana (CE) cu peste 10 miliarde de euro, daca se dovedeste ca a incalcat legislatia antitrust europeana, suma fiind apropiata de profitul de aproape 9 miliarde de euro obtinut de grup in primul trimestru.

Comisia Europeana a anuntat, marti, ca a inceput o investigatie  pentru a determina daca grupul rus Gazprom obstructioneaza concurenta pe pietele de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.

„Conform regulilor europene, companiile gasite vinovate de abuz de pozitie dominanta pe piata pot fi amendate cu pana la 10% din cifra de afaceri anuala, iar in cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro”, potrivit postului belgian RTBF TV, citat de RIA Novosti.

Actiunile Gazprom au scazut miercuri cu 2% pe bursa, iar capitalizarea companiei s-a redus cu 2 miliarde de dolari.

Unii analisti considera ca Gazprom va putea ajunge la un acord amiabil prin acordarea unor concesii privind vanzarile si pretul, inaintea formularii unor amenzi si cereri in justitie, scrie RIA Novosti.

Gazprom a raportat, joi, pentru primul trimestru, rezultate financiare conforme cu standardele internationale IFRS. Profitul net s-a situat la 357,84 miliarde de ruble (8,8 miliarde de euro) in scadere cu 23,5% fata de perioada similara a anului anterior, in urma declinului exporturilor si platilor retroactive catre clientii europeni care au negociat discounturi. Veniturile au coborat cu 7%, la 1.220 miliarde de ruble (30 miliarde de euro).

Producatorul rus de gaze naturale Gazprom a depasit anul trecut Exxon Mobil si a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, citate de RIA Novosti. Exxon Mobil a fost cea mai profitabila companie in 2010. Anul trecut, producatorul american de petrol a avut un profit de 41,6 miliarde de dolari. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here