Bancile din Europa de Vest cu operatiuni in estul continentului trebuie sa lucreze impreuna cu autoritatile europene si locale pentru a limita riscul declansarii unei crize a creditelor in urma masurilor necesare pentru a se adapta noilor reguli de capital, potrivit grupului Initiativa de la Viena. Reprezentantii FMI, BERD si ai altor institutii financiare internationale, ai Comisiei Europene, autoritatilor de reglementare si supraveghere din statele din Europa Centrala si de Est si ai grupurilor bancare cu activitati semnificative in regiune s-au intalnit marti la Bruxelles pentru a discuta despre consecintele crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiilor din zona, transmite Bloomberg.

Initiativa de la Viena a fost creata la inceputul anului 2009, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers Holdings.

„Oficialii prezenti si reprezentantii bancilor din sectorul privat au convenit asupra unor principii pentru evitarea dezintermedierii dezordonate in Europa emergenta. Grupurile bancare active in regiune, autoritatile nationale si cele europene ar trebui sa coopereze strans pentru a mentine conditiile de credit adecvate cresterii economice sustenabile „, se arata intr-un comunicat al grupului, distribuit marti seara de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Monetar International.

Institutiile europene ar trebui sa-si asume un rol central de supraveghere si coordonare, iar institutiile financiare internationale, precum BERD si FMI, ar trebui sa sprijine aplicarea acestor principii, se spune in comunicat.

In prima parte a anului 2009, grupul Initiativa de la Viena a obtinut angajamente din partea marilor banci prezente in Europa Centrala si de Est ca isi vor mentine expunerea pe pietele din regiune timp de cel putin un an, in conditiile in care un val de retrageri de capital ar fi adancit impactul crizei mondiale asupra economiilor din regiune. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here