La inceputul fiecarui an se fac predictii privind evolutia unui domeniu sau altul de activitate, in functie de datele cunoscute la finalul anului anterior, dar mai ales luand in considerare si evaluand impactul elementelor imprevizibile, insa perfect posibile. Pe aceste coordonate s-a desfasurat si demersul nostru de a afla, in exclusivitate, opinia unor actori importanti din mediul de afaceri, privind evolutia in 2012 a sectorului IMM, unanim considerat a fi “motorul economiei”.

CRISTIAN PARVAN – secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania:
Intreprinderile mici si mijlocii vor fi cel mai dinamic segment in acest an, rata  demararii  de   noi afaceri  continuand  s-o depaseasca pe cea a falimentelor (in toate  formele, precum suspendare, radiere, etc). IMM-uri mai puternice, vor continua  sa se intareasca, prin achizitionarea  unor companii mai mici. Programul de  sprijinire  pentru  demararea  unor afaceri de catre tineri, cat si sprijinul  dat de  Cardul Kogalniceanu vor reprezenta un sprijin; in fapt,  putin semnificativ, dar mai mult decat nimic. in 2012 va fi esentiala problema  finantarii activitatii curente, a pietei sectoriale. Daca  va fi promovat programul de anvelopare cladiri (redirectionare a cca. 360 mil. euro din programele europene, la un cost mediu de 3.000 euro/apartament), se pot efectua lucrari la aproximativ 120.000 apartamente! Deci, va fi activitate  pentru firmele de constructii, vor fi locuri de munca, vor fi sume in avans pentru afacerile producatorilor de materiale izolante, materiale plastice, vopsele, pentru producatorii de tamplarie termopan s.a.
In mod similar, daca se actioneaza ferm si responsabil, atragerea a miliarde de   euro din fondurile europene poate activa un numar mare de IMM-uri intr-o varietate de activitati. Dar problema-cheie ramane cea a finantarii si a asigurarii unor muncitori  calificati. Pe de alta parte, anul 2012 va putea fi un pericol pentru firmele exportatoare, care sunt legate exclusiv de statele din Uniunea Europeana, deoarece – in spatiul european – se anunta recesiune sau oricum stagnare.

FLORIN JIANU – presedintele Patronatului Tinerilor intreprinzatori din Romania:
Sectorul IMM ar putea reprezenta o sansa pentru tinerii intreprinzatori din Romania, in 2012.  O sansa care ar spori daca va fi indeajuns de bine finantat Programul privind intreprinzatorii debutanti. Pe de alta parte, trebuie precizat faptul ca ceea ce se intampla in sectorul IMM din Romania nu este diferit de ce se intampla oriunde in Europa, asa ca – in cazul in care situatia va fi stabila la nivel european – cu siguranta ca va fi la fel si la noi. Principalele dificultati ale anului 2012 la nivelul tinerilor intreprinzatori raman: finantarea dificila, o birocratie usor confuza si mult prea grea pentru afacerile de tip „start up”, precum si lipsa educatiei antreprenoriale.

IOAN MINTAS – prim-vicepresedinte al Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania:
Sectorul IMM va fi in acest an, probabil, intr-o perioada de stagnare, deoarece – asa cum se stie – dezvoltarea economica lasa de dorit, iar investitiile sunt mici (implicit, intreprinderile mici si mijlocii sunt implicate in sistemul romanesc de investitii). Pe ansamblu, consider ca 2012 va fi un an mai greu decat 2011, dar speram ca IMM-urile – flexibile cum le stim – se vor descurca si vor reusi sa stea pe linia de plutire. Dificultatile care se prevad sunt legate, in primul rand, de finantarea investitiilor, ceea ce ar putea insemna nu numai o stagnare, dar chiar o reducere a locurilor de munca. Iar, ca urmare a acestui lucru, va spori numarului somerilor, situatie care va conduce la costuri din ce in ce mai mari din partea bugetului Romaniei. O alta dificultate se refera la partea de impozite si taxe, o presiune care – asa cum este prevazut in Codul Fiscal – ar trebui sa scada, ceea ce nu cred ca se va intampla, avand in vedere tocmai ce spuneam cu privire la cresterea cheltuielilor bugetare, fie si numai pe partea de somaj.

MARIA GRAPINI – om de afaceri: 
In anul 2012, sectorul IMM ramane cel mai vulnerabil. Dupa trei ani consecutivi de criza, intreprinderile mici si mijlocii s-au decapitalizat, au inregistrat pierderi sau scaderi drastice ale profitabilitatii si si-au inrautatit situatia lichiditatilor. Anul acesta va fi unul plin de incertitudini din multe puncte de vedere, dar va exista certitudinea cresterii costurilor la energie si gaz metan, ceea ce va declansa cresterea celorlalte costuri (de transport, cu materiile prime, cu salariile), asa ca eu consider ca va fi cel mai greu an din intreaga perioada 2008 – 2012! De asemenea, consider ca vor fi  modificari structurale ale IMM-urilor si vor disparea cele din domeniul productiei, mai ales a celor care nu produc pentru necesitati vitale.

NECULAI VITELARU – vicepresedinte CNIPMMR:
Consider ca intreprinderile mici si mijlocii care au rezistat pana acum, vor reusi in continuare sa-si consolideze pozitia in acest an. Daca privim, insa, in perspectiva anilor ce vor urma, trebuie sa avem un optimism rezervat. Cea mai mare dificultate a dezvoltarii sectorului IMM este lipsa predictibilitatii legislatiei economice!

 

 

VALENTIN CRISTEA – vicepresedinte al CNIPMMR:
Consider ca, in acest an, intregul sector IMM va manifesta o atitudine precauta fata de tot ceea ce se va intampla in mediul economic. Acesti intreprinzatori sunt in stand-by, privesc in dreapta si in stanga, pentru a vedea daca isi pot permite o oarecare dezvoltare, pe o ramura sau alta! Ca dificultati majore, cred ca putem vorbi in primul rand despre multitudinea de taxe care apasa pe umerii nostri. Pe de alta parte, in materie de dificultati vorbim despre partea de creditare. Este o mare problema obtinerea de credite pentru desfasurarea activitatii sau pentru investitii, cu dobanzi acceptabile!

A consemnat DANIEL NEGUT

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 64, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here