Domnule Ambasador, poate exista o Simbioza intre afaceri si ecologie? Poate exista dezvoltare economica ecologica?
Din punct de vedere economic, este chiar normal sa utilizezi resursele intr-un mod mai rational. Ce este important, este sa existe anumite stimulente economice potrivite, pentru a folosi mai putina energie. Asa ca pot spune ca ecologia este logica, din punct de vedere economic!

Dar este omenirea pregatita sa-si reorganizeze viata pentru a trai utilizand mai putina energie? Suntem pregatiti sa ajutam natura, in loc sa o distrugem?
Vestea buna este ca avem multe exemple in tara mea, unde am reusit sa folosim mult mai putine resurse energetice, mult mai putine resurse naturale, decat in trecut. Avem exemple in Suedia, unde am redus cantitatea de energie utilizata cu peste 50% si cantitatea de apa utilizata tot cu peste 50%, in zonele urbane, iar – ca stat – ne-am redus semnificativ emisiile de dioxid de carbon. Deci, este posibil.

Sursele alternative de energie ar putea fi considerate un sector strategic?
Da, cred ca acest lucru este foarte important. Atat in tara mea, cat si in Romania, putem acum vedea ca sursele alternative de energie sunt folosite din ce in ce mai mult. Energia eoliana este un exemplu, iar alt exemplu important este folosirea, in zonele urbane, a gunoiului pe care-l aruncam. Acum, il punem in gropile speciale de gunoi, ca sursa de energie! si Romania are un potentia enorm, din acest punct de vedere. Deja facem asta, in Suedia si am putut reduce drastic utilizarea petrolului si a combustibililor fosili, tocmai datorita acestui fapt.

Care este opinia dumneavoastra in legatura cu parteneriatul public-privat? Are un rol major in dezvoltarea economica?
Cred ca aceste parteneriate sunt foarte importante. in tara mea, exista multe exemple de astfel de parteneriate. Ele necesita multa munca, multe studii, sunt de obicei complexe, dar – odata ce ti-ai facut temele – aceste eforturi ofera mari oportunitati (in infrastructura, de exemplu). in tarile nordice, un pod important a fost construit intre Danemarca si Suedia printr-un parteneriat public-privat.

Ce parere aveti despre mediul de afaceri din Romania?
Cred ca mediul de afaceri din Romania este foarte interesant pentru foarte multe intreprinderi suedeze care si-au asigurat o pozitie, aici. Mai cred ca acesta este un moment bun pentru a veni in Romania si sunt sigur ca economia romaneasca se va dezvolta foarte bine, in deceniul urmator.

Va veni inca o criza economica mondiala?
Vor fi mereu crize, la intervale regulate sau neregulate, dar cred ca – de-a lungul timpului – am dobandit cunostintele necesare pentru a le putea rezolva! Acum, suntem in mijlocul unor dificultati financiare, dar – in acelasi timp – cred ca vestea buna este ca exista cunostintele necesare pentru a trece peste aceasta criza. Trebuie doar sa folosim cum trebuie aceste cunostinte…

Credeti ca exista sau ca va exista un angajament politic general in favoarea  ecologiei?
Cred ca observam deja asta in Europa! Se constata un puternic angajament pentru ecologie la nivelul Uniunii Europene. Poate sa difere usor, de la o tara la alta, dar – cu siguranta – exista un angajament…

Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here