Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti (PTB) cerceteaza 31 de agenti de politie de la sectiilor 1 si 3, pentru luare de mita, abuz in serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura. „In data de 06.01.2012, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale fata de 31 de agenti de politie din cadrul Sectiilor 1 si 3 Bucuresti, pentru infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura, dupa caz”, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Capitalei remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

in acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere si au fost solicitate Tribunalului Bucuresti 30 de autorizatii de perchezitie, instanta de judecata admitand propunerile formulate, a precizat Parchetul Capitalei.Cercetarile in cauza sunt efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Politia Romana a fost sesizata cu privire la suspiciuni de coruptie in cazul politistilor de la sectiile 1 si 3 de catre conducerea Politiei Capitalei, IGPR sesizand mai departe Directia Generala Anticoruptie, care a inceput ancheta, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX comisarul Christian Ciocan.

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) au facut, marti dimineata, perchezitii la Sectiile 1 si 3 de Politie din Capitala si la locuintele politistilor vizati in acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, politistii de la sectiile 1 si 3 erau monitorizati de aproximativ patru luni, mai multi ofiteri DGA fiind infiltrati in cele doua sectii.

Politistii de la sectiile 1 si 3 vizati in acest caz au fost dusi la sediul DGA, unde urmeaza sa fie audiati.

Presedintele „Pro Lex”: Anchetatorii fac exces de zel

Presedintele Sindicatului „Pro Lex”, Vasile Lincu, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca de multe ori au anchetatorii fac exces de zel, asa cum a fost si la vami, unde au fost ridicati in echipe, pentru suspiciuni de infractiuni, iar apoi s-a dovedit ca nu toti erau vinovati.

Vasile Lincu a precizat ca in cazul politistilor de la sectiile 1 si 3 din Capitala, unde ofiterii DGA fac perchezitii, cei vizati de anchetatori sunt de la ordine publica si nu este vorba de retineri, ci doar de cercetari.

Liderul sindical a precizat ca au mai fost cazuri, chiar si in Capitala, cand au fost luati in echipa, pentru suspiciuni de infractiuni, dar apoi a rezultat, in urma cercetarilor, ca nu erau toti vinovati. Asa s-a procedat si la frontiera, „cand au fost ridicati multi, dar in final s-a dovedit a fi vinovati mai putini”.

„Trebuie umblat la cauze, nu la efecte. Pare un succes al DGA impotriva altor structuri din Politie, nu al Ministerului de Interne. Daca se constata ca exista infractiuni in randul politistilor, trebuie actionat la timp, nu trebuie lasat sa se creada ca este un fenomen. Asta duce la o imagine negativa a Politiei”, a mai spus Vasile Lincu.

El a precizat ca politistilor li s-au anulat multe drepturi, iar ministrul Internelor, Traian Igas, le-a promis ca dupa 4 ianuarie ii va chema la discutii, lucru care nu s-a intamplat.

Lincu a mai spus ca in urma reducerii cu 25% a salariilor si a anularii altor drepturi, multi politisti au demisionat, au plecat la munca in strainatate, iar altii au ales „sa indure”, sindicatul ajutand foarte multi dintre ei sa-si plateasca ratele, cheltuielile curente sau sa cumpere rechizite pentru copii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here