let_us_talkProgramul USL pe Turism, prezentat, vineri la Mamaia, a provocat o disputa intre social-democrati si ministrul Turismului, Elena Udrea declarand, pe blog, ca demersul Uniunii este „o gluma a lui Radu Mazare”, iar PSD apreciind ca Elena Udrea face „comentarii superficiale”.
Lideri ai USL printre care Victor Ponta si Crin Antonescu au participat, vineri, la Mamaia, la lansarea viziunii USL pe Turism.

Strategia Uniunii propune, printre altele, ca litoralul romanesc sa devina zona libera pentru cazinouri si sa nu fie afectat de nicio restrictie legata de fumat.

Elena Udrea a criticat pe blog , vineri seara, prevederile viziunii USL. „Am auzit ca USL a incercat sa faca un program pentru turismul romanesc! Uau! Altul(?), m-am gandit! Pai nu a mai facut PSD unul, intre 2001-2004, cu care au marcat profund soarta turismului romanesc?! Programul Guvernului Adrian Nastase referitor la turism a insemnat privatizarea frauduloasa a infrastructurii turistice”, afirma Udrea.

Ea aprecia ca in acest mod au ajuns zeci de hoteluri „pe mana unor pesedisti fruntasi ori a unor acoliti ai lor, pe preturi de nimic si fara nicio obligatie legata de desfasurarea activitatii de turism”.

„Asa a fost distrusa statiunea considerata „perla Banatului”, Baile Herculane cumparata pe numai 1,5 milioane de dolari de deputatul PSD Iosif Armas in 2001. Hoteluri renumite aflate in cladiri monumente istorice au fost lasate sa se degradeze, fiind astazi abandonate si gata sa se prabuseasca. La fel pe litoral, unde fratii Micula au dobandit, pe vremea PSD, o cota importanta din infrastructura vanduta pagubos pentru stat, apoi au ipotecat hotelurile pe bani multi si acum le tin inchise, nenorocind statiunile din sudul litoralului in special”, scria Udrea.

Potrivit Elenei Udrea, viziunea USL inseamna „dereglementarea activitatii turistice si se reduce la litoral, ca si cand doar aici se face turism in Romania”.

„Opozitia ar vrea, deci, ca oricine sa faca orice in turism, dupa cum il taie capul. Propunerile lor orientate numai catre litoral sunt in numar de trei. Sa se poata fuma in voie oriunde si oricand – cred ca asta este cea mai superficiala propunere pe care am auzit-o vreodata. Sincer, nu m-am gandit niciodata ca tigarile ar putea fi salvarea litoralului romanesc. A doua propunere prevede ca litoralul sa fie intesat de cazinouri. Ceea ce mi se pare de-a dreptul ironic, avand in vedere ca Radu Mazare nu a fost in stare sa rezolve nici macar problema Cazinoului din orasul sau si a fost nevoie sa intervina ministerul pe care il conduc”, se arata in comunicat.

Ea sublinia ca, spre deosebire de perioada in care PSD a fost la putere, acum, pentru prima oara dupa 1989, se reabiliteaza statiunile balneoclimaterice, se reface si extinde domeniul schiabil din Romania, se construiesc statiuni noi, apar reglementari clare in ceea ce priveste dezvoltarea urbanistica a zonei litoralului. si nu in ultimul rand, turismul romanesc este promovat de o maniera credibila si profesionista la nivel interational.

„in concluzie, USL sa vorbeasca despre turism cand va aduce inapoi hotelurile si toata baza materiala pe care le-a matrasit!”, se arata in incheierea postarii Elenei Udrea.

in replica, PSD a remis, duminica, un comunicat, in care preciza ca lansarea viziunii USL in Turism „a declansat o campanie furibunda a celei care se autonumeste «conducatorul turismului romanesc», urmata de cativa «acompaniatori», in frunte cu Traian Igas, absolut intamplator si eronat in functia de ministru de Interne”.

„Fara ca vreunul dintre acestia sa fi citit propunerile USL, Elena Udrea a lansat acuzatii inacceptabile la adresa opozitiei, dar mai ales a guvernarii PSD. Neavand pregatirea unei analize pertinente a Programului USL, Elena Udrea face comentarii superficiale referitoare la Guvernarea PSD, din 2001-2004, cea mai performanta de pana acum”, afirma PSD.

in comunicat se arata ca in ianuarie 2001, circa 50% din turism nu era privatizat, iar la sfarsitul lui 2002 privatizarea in turism era, practic, incheiata, dupa aplicarea unui program de privatizare „de o transparenta fara precedent”.

De asemenea, PSD mentioneaza ca in mandatul 2001-2004 au fost create si nenumarate programe in Turism, o mare parte din ele fiind folosite astazi de catre ministrul Elena Udrea.

„De ce facem telegondole in Parang, fara sa avem infrastructura turistica, telegondole de 20 de milioane de euro? Este o intrebare la care Elena Udrea va trebui sa raspunda!”, se arata in comunicatul PSD.

Social-democratii sustin ca de doi ani de zile, Elena Udrea nu a alocat nici un leu pentru promovarea interna, desi toate patronatele din turism au solicitat in mod insistent acest lucru.

„in schimb, programul efemer «Romania, land of choice» a inceput si s-a terminat, la fel de brusc, in 2009, scopul sau fiind doar acela de a sustine campania prezidentiala din 2009”, se mai arata in comunicatul PSD.

Social-democratii afirma ca daca privatizarile in Turism din perioada guvernarii PSD sunt frauduloase, Udrea trebuie sa sesiseze organele competente, „controlate si acestea de actuala putere”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here