pool-timeMeteorologii anunta pentru zilele urmatoare canicula si indice de confort termic peste pragul critic. Marti, miercuri si joi vremea va fi calduroasa in majoritatea zonelor tarii, caniculara in orele dupa-amiezelor in Campia de Vest si Campia Romana, unde se vor inregistra frecvent valori de peste 35 de grade si indicele de confort termic (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. Atentionarea de canicula intra in vigoare marti si este valabila pana joi.

Indicele de confort termic coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. Atunci cand indicele de confort termic depaseste pragul normal, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

Medicii recomanda ca in zilele cu temperaturi caniculare oamenii sa bea trei litri de lichide pe zi, sa faca dusuri cat mai des, sa consume cat mai multe fructe si legume, sa nu bea alcool, sa evite circulatia intre orele 11.00 si 17.00, sa evite expunerea prelungita la soare la orele pranzului, sa poarte imbracaminte de culoare deschisa si sa aiba capul acoperit.

Autoritatile locale din Capitala au amenajat zeci de corturi anticanicula si puncte de prim ajutor in parcuri, piete si intersectii. Prefectura Capitalei a solicitat, luni, autoritatilor locale sa puna in aplicare planul de masuri pentru diminuarea efectelor caniculei.

Autoritatile locale au amenajat corturi de prim ajutor, dotate cu aer conditionat, apa potabila rece si personal, precum si puncte fixe in institutii publice. Acestea vor fi fi semnalizate cu inscriptia „Punct de prim ajutor canicula”.

Administratia Spitalelor a amenajat in zonele cu trafic pietonal intens din Capitala 14 corturi anticanicula:

Universitate – Facultatea de Arhitectura

Parcul Cismigiu – in fata Prefecturii

Piata Charles de Gaulle – din Parcul Herastrau

Gara de Nord

Piata 11 Iunie

Piata Romana – in dreptul statiei de metrou

Crangasi

Piata Roma

Parcul Carol

Gara de Est

Metrou Dristor

Piata Victoriei

Metrou Titan

Parcul Obor

In Sectorul 1 sunt noua puncte de prim ajutor:

Cabinetele medicale de la Complexul Social de Servicii „Sf. Ecaterina” (Bd. Averescu nr. 17)
Centrul de ingrijire si Asistenta „Sf. Elena” (str. Barbu Delavrancea nr. 18)
Complexul Social de Servicii Straulesti (sos. Bucuresti-Tirgoviste nr.10)
Complexul Social de Servicii Odai (sos. Odai nr. 3-5)
Centrul de Primire Pinocchio (Bd. Luptatorilor nr. 40)
Complexul Social de Servicii „Sf. Maria” (str. Minervei nr. 31A)
Clubul Seniorilor (str. Ion Slatineanu nr. 16)
Complexul Social de Servicii Jiului (str. Pajurei nr. 2C)
Centrul Multifunctional „Phoenix” (str. Pajura nr.15A, Corp A)

In Sectorul 2 sunt 12 locuri pentru asistenta medicala de prim ajutor:

Primaria Sectorului 2 (str. Chiristigiilor nr. 11-13)
Serviciul Asistenta Sociala Masina de Paine (str. Masina de Paine nr. 65)
Serviciul Asistenta Sociala Baicului (str. Heliade intre Vii nr.36)
Serviciul Asistenta Sociala Glinka (str. M.I.Glinka nr. 7)
C.I.C. Pantelimon (sos. Pantelimon nr. 255, bl. 43)
C.I.C. Iancului (sos. Iancului nr. 59, bl. 101A)
Clubul inteleptilor (Bd. Basarabia nr. 96)
Parcul Plumbuita
Centrul pentru Activitati Recreative si Inovare Ocupationala (str. J.L.Calderon nr. 39)
Sediul DGASPC (str. Olari nr 39)
Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (Calea Mosilor nr. 229)

Cele sase ambulante sociale ale Primariei Sectorului 2 vor avea un program special si vor merge pe cele mai circulate artere.

In Sectorul 3 au fost amenajate puncte de distribuire a apei potabile, in patru Centre de Informare pentru Cetateni (str. Baba Novac, Bd. Theodor Pallady, str. Istriei si Bd. Liviu Rebreanu) si in 12 piete, respectiv Piata agroalimentara Titan I (Bd. Nicolae Grigorescu nr. 51A), Piata agroalimentara Titan II (aleea Barajul Dunarii nr. 3), Piata agroalimentara Traian (Calea Calarasilor nr. 120-122), Piata agroalimentara Bobocica (str. Nicolae Pascu nr. 2), pietele Ramnicu Sarat I si II (strada Liviu Rebreanu), Piata Ozana (aleea Fetesti), Piata Matei Ambrozie, Piata 1 Decembrie 1918, Piata Albina, Piata Trapezului si Piata 23 August).
In Sectorul 4 sunt sase puncte de distribuire a apei potabile, in Piata Unirii, Piata Progresu, Piata Big Berceni, Parcul Tineretului si Metrou Brancoveanu sau Metrou Aparatorii Patriei.

De asemenea, au fost activate noua puncte de prim ajutor, la sediile Primariei Sector 4 din Bd. George Cosbuc nr. 6-16 -Directia Relatii cu Comunitatea Locala, str. Gramond nr. 26 – Serviciul de Stare Civila, str. Straduintei nr. 1 – Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, str. Straduintei nr. 1 – Serviciul Parcari, la sediile Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale din sos. Oltenitei nr. 37-39 si Calea serban Voda nr. 43 si la sediile administrative ale Directiei de Administrare a Pietelor din sos. Giurgiului, Piata Sudului si Piata Aparatorii Patriei. Strazile din Sectorul 4 vor fi stropite de doua ori pe zi, dimineata si seara, iar in perioadele caniculare, o data dimineata si de trei ori pe noapte

In Sectorul 5 sunt zece puncte de prim ajutor:

Calea Rahovei – Teius (langa statia RATB)
Parcul Izvor
La intersectiile Toporas cu sos. Giurgiului, Trafic Greu cu soseaua Alexandriei si Calea 13 Septembrie cu str. Drumul Sarii
Pieptanari – intrarea in parc
Langa statia de metrou Unirea
La Humulesti – Salaj
Piata Ferentari
Parcul Sebastian
In Sectorul 6 sunt opt puncte pentru acordarea primului ajutor:

Centrul de plasament „Sf. Andrei” (Aleea Istru nr. 4)
Centrul „Arlechino” – langa policlinica Cotroceni
Caminul „Sf. Nectarie” (Bd. Uverturii nr. 81)
Primaria Sectorului 6, in Drumul Taberei nr . 40
La hipermarketurile Plaza, Cora si Carrefour

De asemenea, au fost amenajate 23 de puncte de distribuire a apei potabile, dintre care 14 in parohii, trei in centre de plasament si sase in piete. Aceste puncte sunt in Parohia Adormirea Maicii Domnului (langa strandul Giulesti), Parohia Buna Vestire (str. Flamanda, Giulesti), Parohia Giulesti Sarbi, Parohia Militari III (str. Valea Lunga nr. 3, Militari), Parohia Sfantul Ilie Grant (Circa 20 Politie Crangasi), Parohia Caramidarii de Sus (pod Grozavesti), Parohia Cotroceni (Razoare), Parohia Belvedere (in spatele garajului ADP, Fabrica de tigarete Giulesti), Parohia Sfantul Andrei (Valea Ialomitei, str. Parva, Drumul Taberei), Parohia Parcul Ghencea II (in spatele parcului Moghioros), Parohia Militari I (str. Orsova, Militari), Biserica Crestina Baptista (Piata Giulesti, str. Ludus), Centrul Pastoral Sfantul Francisc de Assisi (str. Virtutii, Barajul Lacul Morii), Parohia Catolica Adormirea Maicii Domnului (Moghioros), Centrul 1 Serviciul Public pentru Finante Publice Locale (Drumul Taberei nr. 18), Centrul 2 Serviciul Public pentru Finante Publice Locale (str. Virtutii nr.1-3), Centrul 3 Serviciul Public pentru Finante Publice Locale (Calea Giulesti nr. 125), Piata Drumul Taberei II, Piata Chilia Veche, Piata Gorjului, Piata Veteranilor, Piata Crangasi si Piata Valea Ialomitei

scolile din Sectorului 6 in care se desfasoara examene au amenajat puncte de prim ajutor si de distribuire a apei pe toata perioada desfasurarii acestora.

De asemenea, in toate sectoarele sunt asigurate servicii de permanenta, iar oamenii care au probleme din cauza caniculei pot suna la:

021.9540 – in Sectorul 1

0800800772 – in Sectorul 2

021.9854 – in Sectorul 3

0800800440 – in Sectorul 4

0800800424 – in Sectorul 5

021.9856 si 021.529.83.01 – in Sectorul 6

Prefectura Capitalei a incheiat un protocol de parteneriat cu marile retele de farmacii din Capitala, bucurestenii putand primi asistenta si in 470 de puncte farmaceutice. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here