laptop_workIBM, gigantul american din domeniul informaticii, a anuntat ca a pus la punct un cip revolutionar care imita comportamentul creierului uman, permitand computerelor sa invete din experientele trecute, sa elaboreze ipoteze si sa formuleze concluzii pe baza rezultatelor obtinute. „Este o noua frontiera. Nimeni altcineva nu a facut astfel de cercetari”, a declarat Roger Kay, de la Endpoint Technologies Associates.

„Computerele «cognitive» construite cu aceste cipuri nu vor fi programate la fel ca PC-urile traditionale de astazi. Aceste computere trebuie mai degraba sa invete din experientele lor, sa gaseasca corelatii, sa elaboreze ipoteze si sa isi aminteasca, sa formuleze concluzii pe baza rezultatelor, imitand astfel flexibilitatea creierului uman”, se afirma in comunicatul emis de IBM.

Ceea ce incearca inginerii de la IBM sa faca este sa introduca in noul cip „acelasi tip de flexibilitate pe care o are creierul atunci cand trebuie sa se adapteze”, a declarat Anthony Movshon, profesor de stiinte neuronale la Universitatea New York.

„intr-un computer, conexiunile dintre diversele elemente ale unui circuit sunt fixe, iar programele sunt acelea care variaza. in creierele noastre, conexiunile dintre diversele elemente si circuite sunt modulabile”, a explicat Movshon.

Doua prototipuri pentru acest cip au fost deja fabricate si sunt in curs de a fi testate, a precizat grupul american. Ambele au fost gravate cu fire metalice subtiri de 45 de nanometri, pe siliciu izolant (SOI) si contin echivalentul a 256 de neuroni (celule nervoase).

Obiectivul pe termen lung al grupului IBM este de a construi un complex de compusi continand 10 miliarde de „neuroni”, inca destul de departe de creierul uman, care contine 100 de miliarde de neuroni. Scopul este de a obtine 100.000 de miliarde de sinapse intr-un spatiu mic, consumand un kilowatt de electricitate.

Computerele care vor utiliza aceste cipuri vor consuma o cantitate de energie considerabil mai mica si vor fi mult mai compacte in comparatie cu aparatele actuale.

Potrivit expertilor de la IBM, un computer „cognitiv” va fi capabil, de exemplu, sa declanseze o alarma de tsunami, analizand datele furnizate de diverse tipuri de senzori marini, dar si cele despre temperatura, presiune si inaltimea valurilor. El va putea, totodata, sa ii ajute pe distribuitori sa isi administreze stocurile de produse proaspete gratie unui simt al „mirosului”.

Pentru a doua faza a proiectului, denumit SyNAPSE, grupul IBM si-a asigurat sprijinul mai multor universitati prestigioase, precum Columbia, Cornell, Universitatea California din Los Angeles si Universitatea Wisconsin. Proiectul beneficiaza de o finantare de 21 de milioane de dolari din partea DARPA, agentia americana care finanteaza proiectele din domeniul tehnologiei de varf din cadrul Ministerului american al Apararii.

In ultimii ani, performantele componentelor electronice se dubleaza la fiecare aproximativ 18 luni, insa aceasta evolutie pare sa ajunga la un punct final, deoarece concentrarea extrema a tranzistorilor pe noile cipuri provoaca emanatii termice ce sunt dificil de controlat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here