planetaSpecialistii de la NASA au anuntat ca au descoperit pentru prima data urme ce ar putea dovedi prezenta apei in stare lichida pe Marte, o descoperire ce ofera noi perspective pentru explorarea planetei rosii si pentru organizarea unor expeditii cu echipaj uman pe aceasta. Precedentele studii au relevat existenta unor ghetari pe Marte, insa nu au demonstrat prezenta apei in stare lichida.

Descoperirea a fost facuta in timpul anotimpurilor calde de pe Marte (primavara si vara), de sonda americana MRO, care graviteaza in jurul planetei rosii din anul 2006.

„Am descoperit o serie de elemente (…) care sugereaza prezenta apei in stare lichida pe Marte”, a declarat Michael Meyer, directorul programelor de explorare a planetei Marte, cu ocazia unei conferinte de presa difuzate de postul de televiziune al Agentiei spatiale americane.

NASA a facut publice imaginile surprinse de sonda MRO, ce arata un fel de „scurgeri” de culori intunecate in craterul New Newton, situat intr-o regiune sudica a planetei.

Aceste fluide tasnesc in timpul verii, curg de-a lungul pantelor craterului intr-un peisaj desertic, apoi par ca se infiltreaza in scoarta atunci cand temperaturile incep sa scada, pentru a urca la suprafata odata cu venirea primaverii urmatoare.

” Cea mai buna explicatie pe care o avem pentru moment este ca aici este vorba de o scurgere de apa salmastra, desi acest studiu nu ne-a adus inca dovada formala”, a declarat profesorul Alfred McEwen, membru al Laboratorului lunar si planetar din cadrul Universitatii Arizona, autorul unui studiu despre aceasta descoperire, publicat in revista Science.

„in acest stadiu, acest lucru ramane inca un mister, dar eu cred ca vom putea sa raspundem la aceasta intrebare continuand sa facem noi observatii si experimente”, a adaugat el.

De fapt, NASA nu este inca in masura sa afirme ca urmele descoperite pe Marte reprezinta cu certitudine apa in stare lichida.

Daca dovezile sunt plauzibile, ele raman intr-adevar unele „de circumstanta” si „nu au deocamdata o confirmare directa” furnizata de alte instrumente de observare a planetei Marte, a explicat McEwen.

insa, „daca se compara cu ceea ce se petrece pe Terra, este dificil sa ne imaginam ca ar putea fi vorba de altceva decat fluide care curg de-a lungul unei pante”, a declarat Richard Zurek, un savant de la NASA. „Ne intrebam daca acesta este fenomenul care se petrece pe Marte si, daca asa stau lucrurile, de ce doar in acele locuri in mod particular?”, a spus acesta.

Indiferent de natura acestor scurgeri, exista putine sanse sa fie vorba de un rau. NASA tinde sa creada ca este vorba mai degraba de un flux ce se afla sub scoarta, asa cum sugereaza culoarea, intunecata, surprinsa in acele fotografii.

in total, sonda a numarat „mii” de scurgeri pe parcursul ultimilor trei ani, in sapte locuri diferite de pe Marte, a subliniat profesorul McEwan, precizand ca alte 20 de locuri ar putea inregistra acelasi fenomen.

Descoperirea apei in stare lichida s-ar putea dovedi a fi de o importanta strategica pentru intelegerea unei presupuse vieti trecute si pentru a pregati viitoare misiuni de explorare a planetei Marte cu echipaj uman la bord, in masura in care apa este una dintre conditiile indispensabile vietii, in forma care se cunoaste.

Atmosfera lui Marte este compusa in proportie de 95% din dioxid de carbon (CO2) si doar 2,7% din azot. Acest gaz formeaza 78% din atmosfera terestra.

Pentru a incerca sa afle daca planeta rosie a adapostit forme de viata in trecut, NASA va trimite, anul viitor, in craterul Gale, modulul Curiosity, un mic vehicul de explorare, inzestrat cu un mic laborator. Curiosity a costat 2,5 miliarde de dolari.

Imaginile scurgerilor descoperite de NASA pot fi consultate pe site-ul Agentiei spatiale americane (http://www.nasa.gov/). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here