Untitled-3Premierul israelian Benjamin Netanyahu incepe miercuri o vizita rara in Romania si Bulgaria, prima a unui sef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani, comenteaza Jerusalem Post, in editia electronica. in timp ce importanta vizitei a crescut in fata incercarilor palestiniene de a cere recunoasterea ca stat in septembrie la ONU, mai multi oficiali din sistemul diplomatic au declarat ca vizita premierului in Romania si Bulgaria, considerate printre cele mai prietenoase tari fata de Israel din UE, nu se refera doar la intentiile palestiniene.

„Sunt tari in care premierii israelieni nu merg in mod obisnuit”, a declarat un oficial. „Este important sa se promoveze relatiile cu aceste tari. Credem ca exista mult sprijin si simpatie in Europa de Est si ca avem prieteni aici pe care vrem sa ii pastram aproape. Vrem sa le aratam ca apreciem prietenia lor”, a declarat Netanyahu, care se va intalni miercuri in Romania cu omologul sau Emil Boc si presedintele Traian Basescu.

in ziua urmatoare, el va merge la Sofia, pentru a se intalni cu premierul bulgar Boiko Borisov si presedintele Gheorghi Parvanov. Netanyahu va fi insotit in aceasta vizita in Bulgaria de opt ministri care vor participa la o sedinta comuna de Guvern. El se va intoarce in Israel joi seara.

Relatiile Israelului cu Romania si Bulgaria s-au intensificat dupa deteriorarea relatiilor Israelului cu Turcia. Acest lucru s-a intamplat deoarece oficialii israeliani au cautat sa isi consolideze legaturile cu rivalii Turciei in regiune, respectiv Grecia, Cipru, Romania si Bulgaria, precum si zone pentru antrenarea fortelor aeriene, dupa ce Ankara si-a inchis spatiul aerian pentru avioanele militare israeliene.

Jerusalem Post nota, in editia din 10 iunie, ca premierul israelian are programate vizite in Romania si Bulgaria, in cadrul unei campanii diplomatice impotriva demersurilor de recunoastere la ONU a unui stat palestinian.

Ulterior, el va vizita si Polonia si Ungaria, cele patru tari foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliati ai Israelului in Europa, potrivit sursei citate.

Polonia si Ungaria se numara printre cele 18 tari (dintre care sapte membre UE) care au votat alaturi de Israel in 2009 impotriva rezolutiei Adunarii Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operatiunea din Gaza, in timp ce Romania si Bulgaria s-au abtinut de la vot, alaturi de alte 13 state membre UE.

Surse diplomatice au afirmat ca Israelul incearca sa formeze la ONU o „minoritate critica” de 60 de tari democratice care sa voteze impotriva recunoasterii statului palestinian, conform aceleiasi surse.

Votul Adunarii Generale ONU privind recunoasterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here