controlO echipa de experti ai Eurostat va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii mai pentru a discuta cu autoritatile romane despre deficitul bugetar de anul trecut, iar astfel de vizite s-ar putea repeta lunar, la finele lunilor iunie si iulie, potrivit secretarului de stat la Finante Gheorghe Gherghina. Intr-o conferinta sustinuta, miercuri, la sediul Guvernului, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si secretarul de stat Gheorghe Gherghina au insistat asupra faptului ca Guvernul „a dat dovada de bunacredinta si o colaborare foarte buna” cu Eurostat si ca nu a transmis date inexacte, fiind primul preocupat sa afle realitatea.

„Noi am avut mai multe runde, sunt vreo trei runde. Ultima runda nu a avut loc, pentru ca au aparut acele discrepante intre cifra stabilita de Institutul National de Statistica si Banca Nationala, pentru ca se refera la rezultatul financiar ce urma sa fie cuprins in deficitul bugetar, respectiv 0,4 Institutul National de Statistica si 0,2 Banca Nationala. Nu a mai avut loc runda a treia, unde trebuia sa se lamureasca niste lucruri. Erau niste intrebari, de exemplu, de ce au mai aparut arierate la sanatate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare, legat de IFN-uri, deci mai sunt niste raspunsuri. Au mai aparut niste lucruri de lamurit si vor fi lamurite la Bucuresti”, a spus ministrul Finantelor.

intrebat de jurnalisti cand va veni aceasta echipa de specialisti, secretarul de stat Gheorghe Gherghina a aratat ca o prima vizita va avea loc la sfarsitul lunii mai.

„La sfarsitul lunii mai, si este posibil sa vina apoi si pe la sfarsitul lunii iunie, si pe la sfarsitul lunii iulie”, a spus Gherghina.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, Statistica a anuntat ca Ministerul Finantelor a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, la care urmeaza sa participe si experti ai Bancii Nationale a Romaniei si INS. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here