votCei peste 3 milioane de romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate ar putea vota prin corespondenta. Votul in acest mod ar putea fi aplicat in cazul referendumurilor, alegerilor parlamentare, europarlamentare dar si prezidentiale. Propunerea apartine democrat-liberalilor si intra in dezbaterea Senatului, dar deputatii vor avea ultimul cuvant.PDL vrea ca romanii din strainatate sa voteze prin corespondenta. Toate documentele ar urma sa fie primite de acestia cu 15 zile inainte de data scrutinului. Printre documentele pe care acestia ar urma sa le primeasca prin posta se numara buletinul de vot, atestatul pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenta si un autocolant cu mentiunea VOTAT. in plus, alegatorii trebuie sa declare pe propria raspundere ca optiunea electorala nu le-a fost influentata.

Motivarea celor care au propus aceasta propunere legislativa a fost aceea ca nu toti romanii care locuiesc in afara tarii pot sa-si exercite dreptul la vot mergand la urne. Doar 5% dintre acestia pot sa-si exercite dreptul la vot direct la urne.

Initiativa intra miercuri in dezbaterea plenului Senatului, dar Camera Deputatilor este for decizional. (Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here