romiDeputatii au respins, marti, propunerea legislativa initiata de Silviu Prigoana (PDL) care se referea la schimbarea in actele oficiale a denumirii de „rom” in „tigan”, unul dintre parlamentari considerand ca proiectul ar trebui trecut la categoria „Copiii spun lucruri trasnite”.„Aceasta initiativa ar trebui trecuta la «Copiii spun lucruri trasnite», daca nu ar fi fost vorba de un adult”, a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentand grupul minoritatilor nationale.

Mircovici a apreciat proiectul lui Silviu Prigoana ca fiind „jignitor” si a aratat ca termenul de „tigan” are un caracter „peiorativ”.

„Confuzia romani-romi nu are relevanta, pentru ca sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fi Roma”, a adaugat Nicolae Mircovici.

Deputatul PSD Madalin Voicu a spus ca proiectul de lege initiat de Prigoana este mai degraba „un moft”.

„Este un subiect care mi se pare mai degraba un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onoreaza. Este din erorile celor care cred ca, daca se schimba denumirea, se rezolva si scapam de un stigmat”, a adaugat Voicu.

El a mai spus ca exista carente in comportamentul civic al unor etnici romi, dar exista si greseli ale majoritarilor.

„Cred ca dorinta de a schimba denumirea din rom in tigan este un gen de emotie primara, primitiva”, a mentionat Madalin Voicu, in timp ce liberalul Mihaita Calimente a venit cu o solutie dand ca exemplu modelul afroamericanilor si anume ca romii sa se numeasca indoeuropeni.

Proiectul de lege initiat de Prigoana fusese respins de Senat si a fost respins si de Camera Deputatilor cu 229 de voturi „pentru”, 31 „impotriva” si 16 abtineri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here