933320_rock_paper_scissors[1]Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca se vede nevoit sa reinnoiasca apelul la responsabilitate adresat formatiunilor politice reprezentate in Parlament, in contextul apropierii de momentul incheierii acordului cu FMI. El a precizat ca, daca acordul cu FMI se finalizeaza cu succes, Romania isi poate redobandi credibilitatea si ar marca inceputul iesirii tarii din criza , marcand faptul ca Romania a reusit sa aplice un program de reforme.

Seful statului a sustinut ca reconstruirea credibilitatii ar avea drept consecinta faptul ca Romania ar redeveni atractiva pentru investitiile straine.

„Sunt nevoit sa-mi reinnoiesc apelul la responsabilitate adresat formatiunilor politice din Parlamentul Romaniei. Romania se poate indrepta in curand spre incheierea cu succes a acordului cu FMI. Obiectivul principal al acestui acord a fost evitarea derapajelor in domeniul echilibrelor macroeconomice. incheierea cu succes a acestui acord ar insemna ca Romania a iesit din perioada de criza, a pericolului de instabilitate macroeconomica, ar insemna ca Romania a reusit sa aplice un program de reforme care elimina consecintele unor comportamente economice si ale unor politici publice in domeniul bugetar despre care se poate spune ca au fost cel putin neadecvate”, a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca toate partidele trebuie sa fie constiente ca Romania nu mai poate cheltui mai mult decat produce.

„Incheierea cu succes a acestui acord ar conduce, in esenta, la incheierea crizei de credibilitate externa a Romaniei de pe pietele financiare internationale. Reconstructia credibilitatii economiei romanesti ar influenta pozitiv capacitatea de a aplica masuri de stimulare a economiei. Aceasta ar reprezenta un raspuns eficient la efectele crizei economice. Consecintele directe ale cresterii credibilitatii ar fi pozitive in primul rand pentru ca Romania ar redeveni credibila pentru investitia straina, iar sporirea investitiilor straine ar conduce la cresterea numarului de locuri de munca si la cresterea veniturilor”, a mai spus Basescu.

In opinia sefului statului, conditia materializarii acestei sanse este „actiunea ferma si consecventa pe termen foarte scurt”, respectiv 30-45 de zile, la nivel de Guvern si de Parlament in cateva directii principale, care au fost convenite cu FMI, UE si BM, ca si conditii pentru incheierea cu succes a programului de scoatere a Romaniei din criza si reluarea cresterii economice. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here