harta-rusiaRusia doreste sa faca parte din Comitetul Politic si de Cooperare, o structura care stabileste politica externa a Uniunii Europene.
„Am dori ca Rusia si Uniunea Europeana sa poata lua decizii comune”, afirma Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE, intr-un interviu acordat International Herald Tribune. Potrivit Mediafax acesta a declarat ca nu se asteapta sa participe la toate sesiunile Comitetului Politic si de Securitate, dar ar trebui sa existe un mecanism care sa ne permita sa luam masuri comune. Un astfel de acord va marca o schimbare majora in relatia UE – Rusia. De asemenea, ar putea fi o modalitate de a raspunde apelurilor Rusiei in sensul modificarii arhitecturii de securitate, o manevra menita sa sporeasca influenta Moscovei asupra problemelor strategice ale Europei. Cijov a precizat ca doreste ca relatia Rusiei cu UE din cadrul Comitetului Politic si de Securitate sa fie formalizata, sa fie mai eficienta.
Se pare ca Germania, cel putin, este pregatita sa accepte aceasta cooperare. In momentul in care cancelarul Angela Merkel s-a intalnit cu presedintele Dmitri Medvedev in iunie, cei doi au propus infiintarea unei noi entitati – Comitetul Politic si de Securitate UE – Rusia. Din noua structura ar urma sa faca parte miniatrii de Externe din Rusia si din statele membre UE, precum si Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here