Tuberculoza, cunoscuta si ca TBC, este o boala cu care se confrunta omenirea inca din antichitate. Aceasta boala rapeste anual peste 1 milion de vieti la nivel global.

Tuberculoza este provocata de un bacil(Mycobacterium tuberculosis) care afecteaza cel mai des plamanii.

Raspandirea de la o persoana la alta se face prin aer. Daca un om cu aceasta boala la plamani stranuta sau imprastie saliva in aer, se propaga germenii TBC in aer si o persoana care inhaleaza acesti germeni, se poate infecta. Acest lucru se intampla in cazul in care este vorba de un TBC activ.

Peste o treime din populatia lumii are TBC latent, ceea ce inseamna ca oamenii au fost infectati cu bacteria TBC, dar inca nu sunt bolnavi si deci nu pot transmite boala. Cei cu sistemul imunitar slabit,( persoane infectate cu HIV, cei afectati de malnutritie, diabeticii, persoanele fumatoare) prezinta un risc crescut de a se imbolnavi.

O persoana cu TBC activ prezinta anumite simptome: tuse, febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate.

Un bolnav de TBC poate infecta 10-15 persoane anual.

Daca nu se face un tratament de specialitate pot sa moara cam doua treimi din cei care sunt bolnavi. Tratamentul este de lunga durata, 6 sau 9 luni si trebuie urmat sfatul medicului specialist. In spitalele de pneumoftiziologie tratamentul se face gratuit..

Vaccinul se foloseste pentru aparare impotriva tuberculozei dar important este si un regim de viata sanatos care ne intareste organismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here