Cât de importantă este derularea unei campanii de publicitate pe piaţa imobiliară?

Orice companie care întelege importanța vizibilității și își dorește să comunice eficient cu potențialii clienți alege să disemineze informațiile despre produsele sau serviciile pe care le oferă și prin intermediul unor campanii publicitare, utilizând canale de comunicare outdoor/indoor. Pe piața imobiliară, campaniile de promovare offline sunt accesate, în principal, de către o mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari, dar și de agențiile imobiliare de renume. Mixul de promovare între mediul online și offline aduce beneficii atât de branding, cât și de creștere a posibilității de a ajunge mai ușor la publicul țintă.

Dacă ne referim strict la piața imobiliară, în ultimul timp se poate observa o disponibilitate tot mai crescută a celor implicați în acest domeniu de a accesa publicitatea outdoor. Consumatorii finali au devenit din ce în ce mai atenți la detalii, mai informați, mai implicați în procesul de achiziție a produselor și serviciilor, astfel încat orice companie care își dorește să dezvolte un business sustenabil are nevoie de o comunicare permanentă cu segmentele de public vizate și de aici întelegem importanța campaniilor de publicitate.

Este aproape imposibil să te poziționezi în piață și în mintea clienților ca brand ușor de recunoscut, dacă nu comunici permanent, pe diverse canale, într-un mod constant și corect. Iar, în absența unui plan de promovare pe termen mediu și lung, rezultatele spectaculoase se vor lăsa așteptate.

 

În acest context, ce loc ocupa publicitatea outdoor/indoor?

Publicitatea outdoor/indoor a avut întotdeauna un segment de consumatori care reacționează foarte bine la acest mod de comunicare. Chiar dacă tranziția de la „tradițional”, către digital este în plină desfășurare, publicitatea outdoor și indoor își aduce în continuare o contribuție importantă la creșterea impactului mesajelor transmise publicului. Așa cum ne place nouă să spunem, mixul de publicitate reprezintă o modalitate mult mai eficientă de promovare, iar aici putem include publicitatea outdoor (panouri stradale, mesh-uri de mari dimensiuni, amplasate pe blocuri, billboarduri, unipoluri, backlit-uri, steaguri), indoor (distribuție de materiale publicitare, panotaj), boarding pass-uri (promovare pe biletele de avion) etc.

Un serviciu de promovare pus la dispoziția clienților noștri este prin intermediul parcului acvatic de distracții Divertiland (prin afișarea reclamelor în diverse locații atent selecționate, atât în interiorul parcului, cât și al parcării).

Toate aceste canale de comunicare sunt accesate nu numai de companii care activează pe piața imobiliară, ci și de companii al căror domeniu de activitate acoperă industrii dintre cele mai diverse.

 

Specializările dumneavoastră acoperă atât piaţa imobiliară, cât şi publicitatea outdoor/indoor. Cât de important este să cunoşti foarte bine piaţa pentru care faci campanii de publicitate?

Cred că fără a avea o solidă experiență în domeniul în care activezi și fără o foarte bună cunoaștere a pieței pentru care dorești să faci campanii de publicitate poți rata șansa de a fi ales de către clienți ca purtător al mesajelor acestora. În momentul în care deții solide cunoștințe teoretice de specialitate, îți cunoști piața și posezi o experiență relevantă, poți îndrăzni să afirmi că eforturile întreprinse vor genera rezultatele așteptate de clienți. Este necesar, în egală măsură, să îți alegi cu grijă mesajele transmise către segmentele de public vizate, să ai în vedere ce anume vrei să le comunici și mai ales să ții cont de întreg contexul general al momentului respectiv.

În acest moment, observ pe piață un interes din ce în ce mai ridicat din partea dezvoltatorilor imobiliari și al agențiilor imobiliare de a-și face cunoscute serviciile, ofertele și brandurile, prin intermediul unor campanii de promovare outdoor și indoor. În acest sens, dacă vorbim despre brand awareness, despre evidențierea unor oferte speciale într-o anumită perioadă sau de lansarea unor noi servicii/produse, cred că este just să privim campaniile de promovare ca fiind mai curând acel tip de investiții de natură a aduce plusvaloare, evitând a le considera doar simple cheltuieli în bugetele organizațiilor.

Deschiderea companiilor de a oferi pieței în care activează posibilitatea de informare asupra activității pe care o desfășoară, asupra rezultatelor obținute sau a strategiilor de dezvoltare pe termen mediu și lung poate avea un impact deosebit de puternic, atât asupra educării și responsabilizării mediului de afaceri în ansamblu, cât și asupra beneficiarilor finali.

De multe ori, aceste informări se fac prin intermediul serviciilor de promovare mai sus menționate, iar reactivitatea pieței nu întârzie să apară.

 

Statisticile arată ca există, în România, deficit de locuinţe, cererea fiind mai mare decât oferta. În aceste condiţii, mai are rost publicitatea, câtă vreme oricum există vânzare?

Există deficit de locuințe în România și cea mai mare presiune o regăsim în marile orașe și, mai cu seamă, în București. Dacă ne referim strict la București și Ilfov, zonele unde compania noastră activează, pe lângă deficitul de locuințe ne lovim și de vechimea celor existente. Majoritatea construcțiilor sunt de dinainte de 1977 și nu de puține ori clienții aleg aceste tipuri de locuinț,e din lipsă de variante. În perioada 1996 – 2006, construcțiile de locuințe noi au fost ca și inexistente, ceea ce a dus la un deficit, iar mai apoi noile trenduri de locuire și dorința clienților pentru achiziția unei locuințe noi au schimbat balanța între cerere și ofertă.

În orice domeniu există concurență, iar piața imobiliară are parte din plin de aceasta, ceea ce face ca astăzi să fie aproape imposibilă ajungerea la beneficiarul final, fără a accesa măcar o metodă de promovare – online sau offline. Astfel, publicitatea outdoor și indoor este accesată pentru a înlesni procesul de vânzare și a scurta timpul dintre momentul în care este comunicat faptul că imobilul este de vânzare și momentul tranzacției propriu-zise.

Să nu uităm că piața imobiliară este în continuă schimbare, iar perioadele de creștere, stagnare și mai apoi scădere fac parte dintr-un ciclu normal al acestui domeniu, în care promovarea te ajută să treci mai ușor prin fiecare dintre aceste etape.

Mulți fac greșeala să renunțe nejustificat la campaniile de promovare outdoor/indoor, atât în perioadele în care piața „merge”, cât și în perioadele mai puțin bune pentru industrie, reducându-și astfel posibilitatea de a obține rezultate pozitive constante.

 

Ce perspective au, pentru anul viitor, cele doua pieţe: imobiliară şi de publicitate outdoor/indoor?

Vorbind despre piața imobiliară putem afirma că aceasta va fi direct influențată, atât de politicile băncilor în acordarea creditelor imobiliare, cât și de eventualele schimbări din domeniul construcțiilor. Pe finalul anului 2022, marile provocări ale pieței imobiliare constau în numărul redus al clienților eligibili pentru accesarea unor credite imobiliare, prețul încă ridicat al materialelor de construcție, dar și teama clienților de a lua o decizie de achiziție, din cauza instabilității economice.

Anul 2023 începe cu noi modificări de impozitare pentru tranzacțiile imobiliare, ceea ce va duce la o serie de schimbări de abordare, atât din partea vânzătorilor, cât și a cumpărătorilor. Cred că vom asista la o perioadă de „corecție” a pieței imobiliare, iar experiența acumulată la contactul cu fenomene similare din trecut, de către cei implicați în acest domeniu, va avea un rol important asupra direcției în care va evolua această industrie.

Piața de publicitate outdoor/indoor este în continuare căutată de majoritatea companiilor care înteleg rolul și importanța mixului de publicitate, oferind din ce în ce mai multe posibilități de a evidenția campaniile de promovare. Față de anii trecuți, vedem o schimbare a modului de promovare outdoor, de la panourile clasice, către noile panouri de tip display, ceea ce ne arată că publicitatea OOH se adaptează noilor tendințe ale pieței.

În acest moment, perspectivele pieței de publicitate sunt de extindere și înglobează un cumul de factori ce vor putea fi favorbili în funcție de deciziiile luate la nivelul fiecărei companii ce-și desfășoară activitatea în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here