1607 – Jamestown, Virginia, a fost fondat ca primul așezământ permanent englez din America de Nord.

1796 – Edward Jenner a efectuat prima vaccinare împotriva variolei, marcând începutul vaccinării ca metodă eficientă de prevenire a bolilor.

1804 – Meriwether Lewis și William Clark au început expediția lor celebră pentru a explora teritoriile din Louisiana și vestul Americii de Nord.

1948 – Israel a fost proclamat stat independent, marcând un moment semnificativ în istoria modernă a Orientului Mijlociu.

1973 – Lansarea primei stații spațiale americane, Skylab, a avut loc pe 14 mai.

1984 – În India, Indira Gandhi a fost ucisă în timpul unui atac terorist, eveniment care a avut un impact major asupra țării.

1998 – Frank Sinatra, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți din istoria muzicii, a decedat pe 14 mai.

2004 – Matematicianul american Peter Lax a fost distins cu Medalia Abel pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul matematicii.

2010 – Un avion al companiei aeriene libiene Afriqiyah Airways s-a prăbușit în apropiere de Tripoli, provocând moartea a 103 persoane.

2018 – Statele Unite au deschis oficial ambasada la Ierusalim, o mișcare care a stârnit controverse și tensiuni în Orientul Mijlociu.

2020 – SpaceX a lansat cu succes prima misiune cu echipaj uman, marcând un moment istoric pentru explorarea spațială privată.

2021 – O eclipsă totală de Lună a fost vizibilă pe 14 mai, oferind un spectacol astronomic fascinant pentru observatori din întreaga lume.

2022 – În Italia, a avut loc o ceremonie de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, marcând recunoașterea oficială a virtuților sale.

2023 – Un cutremur puternic a lovit Japonia pe 14 mai, provocând pagube semnificative și pierderi de vieți omenești.

2024 – A fost lansat un nou tratament revoluționar pentru o boală rară, deschizând perspective noi în medicina personalizată.

1610: Regele Henric al IV-lea al Franței este asasinat de către François Ravaillac la Paris.

1643: Ludovic al XIV-lea devine rege al Franței la vârsta de patru ani după moartea tatălui său, Ludovic al XIII-lea.

1787: Delegații Convenției Constituționale se întâlnesc în Philadelphia pentru a începe lucrările de redactare a Constituției Statelor Unite ale Americii.

1804: Napoleone Bonaparte este proclamat împărat al Franței de către Senatul francez.

1863: Generalul confederat Thomas „Stonewall” Jackson moare din cauza rănilor suferite în timpul bătăliei de la Chancellorsville, în timpul Războiului Civil American.

1948: Statul Israel este proclamat, marcând fondarea unei națiuni evreiești moderne.

1955: Pactul de la Varșovia este semnat între Uniunea Sovietică și alte șase state comuniste europene.

1961: Grupul de rock american The Shirelles lansează hitul „Will You Love Me Tomorrow”, care devine unul dintre cele mai cunoscute single-uri ale lor.

1973: Skylab, prima stație spațială americană, este lansată în orbită de către NASA.

1998: Varația financiară a Bursei de Valori din New York (NYSE) a înregistrat cea mai mare scădere zilnică din istoria sa, cunoscută sub numele de „Vineri, 13” sau „Black Friday”.

2004: Regina Beatrix a Țărilor de Jos îl abdică în favoarea fiului său, Willem-Alexander, care devine regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos.

2010: Nava spațială japoneză Hayabusa revine pe Pământ cu eșantioane de la un asteroid, marcând prima reușită a unei misiuni de acest tip pentru Japonia.

2018: Statele Unite ale Americii deschid ambasada lor în Israel la Ierusalim, generând controverse și proteste internaționale.

2020: SpaceX lansează cu succes misiunea Demo-2, trimițând pentru prima dată astronauți NASA la Stația Spațială Internațională de pe sol american după retragerea navetelor spațiale.

2022: O eclipsă totală de lună este vizibilă pe o mare parte a globului, inclusiv în Asia de Est, America de Nord și Pacific.

1264: Bătălia de la Lewes: În timpul Războiului Baroanelor din Anglia, regele Henric al III-lea este capturat de forțele conduse de Simon de Montfort în bătălia de la Lewes.

1607: Colonia Jamestown devine permanentă: Colonia Jamestown, prima colonie engleză permanentă din America de Nord, este fondată în Virginia.

1787: Adopția Constituției SUA: Convenția Constituțională din Philadelphia adoptă Constituția Statelor Unite ale Americii.

1796: Edward Jenner efectuează prima vaccinare împotriva variolii: Medicul englez Edward Jenner efectuează prima vaccinare împotriva variolii, deschizând calea pentru dezvoltarea vaccinurilor moderne.

1804: Lewis și Clark pornesc în expediția lor: Exploratorii americani Meriwether Lewis și William Clark pornesc în celebra lor expediție de-a lungul Fluviului Missouri pentru a explora teritoriile vestice ale SUA.

1948: Crearea statului Israel: În urma retragerii britanice din Palestina, David Ben-Gurion proclamă oficial independența statului Israel.

1955: Pactul de la Varșovia: Uniunea Sovietică și alte șapte state din Europa de Est semnează Pactul de la Varșovia, o alianță militară.

1973: Lansarea primei stații spațiale americane: Stația spațială Skylab este lansată în orbită de către NASA, devenind prima stație spațială americană.

1998: Înființarea Google: Larry Page și Sergey Brin înființează compania Google Inc., care avea să devină ulterior cel mai popular motor de căutare pe internet.

2004: Căsătoria dintre Prințul Haakon al Norvegiei și Mette-Marit Tjessem Høiby: Prințul Haakon al Norvegiei se căsătorește cu Mette-Marit Tjessem Høiby, care devine astfel Prințesă a Norvegiei.

2010: Descoperirea fosilelor de ardipitec: O echipă de cercetători anunță descoperirea unor fosile importante ale speciei Ardipithecus ramidus, care oferă indicii despre evoluția umană timpurie.

2011: Proclamarea independenței Sudului Sudanului: Sudul Sudanului declară oficial independența față de Sudan, devenind astfel o națiune independentă.

2015: Irlanda legalizează căsătoriile între persoane de același sex: Irlanda devine prima țară din lume care legalizează căsătoriile între persoane de același sex prin referendum.

2018: Încetarea focului între Coreea de Nord și Coreea de Sud: Liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in semnează un acord de încetare a focului și de denuclearizare în timpul unei întâlniri istorice la Panmunjom.

2019: Primul zbor al avionului electric cu decolare verticală: Compania germană Lilium efectuează primul zbor de succes al avionului său electric cu decolare verticală, deschizând perspective noi în domeniul aviației

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here