**1397:** Regele Richard al II-lea al Angliei a emis un decret prin care se interzicea jocul de bowling în timpul zilei, din cauza lipsei de antrenament al arcașilor.

**1521:** Martin Luther a fost excomunicat de către Papa Leon al X-lea, din cauza pozițiilor sale reformiste în ceea ce privește Biserica Catolică.

**1790:** Benjamin Franklin a inventat primul almanah american, intitulat „Poor Richard’s Almanack”.

**1861:** A avut loc prima bătălie importantă a Războiului Civil American, numită Bătălia de la Fort Sumter.

**1907:** A fost fondată compania de automobile Rolls-Royce Limited în Marea Britanie.

**1946:** Syria a obținut independența față de Franța, devenind o republică independentă.

**1961:** A fost lansat primul zbor uman în spațiu de către cosmonautul sovietic Yuri Gagarin.

**1970:** Apollo 13 s-a întors pe Pământ în siguranță, după o misiune spațială dificilă și periculoasă.

**1982:** Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a semnat Legea Canadei (Constitution Act), conferind independență aproape completă Canadei.

**1998:** A fost semnat Acordul de la Belfast, cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, marcând un pas important în procesul de pace din Irlanda de Nord.

**2008:** Organizația Mondială a Sănătății a declarat că vaccinul împotriva hepatitei B este sigur și eficient.

**2012:** Kim Jong-un a fost numit lider suprem al Coreei de Nord, după moartea tatălui său, Kim Jong-il.

**2014:** Autoritățile thailandeze au impus legea marțială în întreaga țară, în urma protestelor politice violente.

**2019:** Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a distrus o parte semnificativă din monumentul istoric.

**2020:** Președintele american Donald Trump a anunțat suspendarea finanțării Statelor Unite pentru Organizația Mondială a Sănătății.

69: Împăratul roman Vitellius este executat, marcând sfârșitul anului celor patru împărați.

859: Papa Leon IV consacră Bazilica Sfântul Petru din Roma.

1524: Regele Francisc I al Franței este capturat de trupele habsburgice în Bătălia de la Pavia.

1793: Antoine Lavoisier, chimistul francez cunoscut ca „părintele chimiei moderne”, este ghilotinat în timpul Revoluției Franceze.

1865: William Booth, un pastor metodist englez, fondează Armata Salvării, o organizație caritabilă care oferă asistență celor săraci și nevoiași.

Știință și Tehnologie:

1711: Astronomul Johann D. Kepler anunță descoperirea a trei legi ale mișcării planetare.

1897: Inginerul german Rudolf Diesel patentează motorul diesel.

1955: Albert Einstein publică faimoasa sa scrisoare către președintele american Dwight D. Eisenhower, avertizând cu privire la pericolul armelor nucleare.

1970: Apollo 13 aterizează cu succes pe Pământ după o misiune spațială tensionată, marcată de o explozie la bord.

2019: Prima imagine a unei găuri negre supermasive din centrul galaxiei noastre, M87, este capturată de Telescopul Event Horizon.

Cultură și Artă:

1524: Pictorul italian Michelangelo Buonarroti finalizează sculptura iconică „David”.

1775: Compozitorul german Johann Sebastian Bach moare la Leipzig, lăsând în urmă o moștenire muzicală bogată.

1895: Scriitorul englez Oscar Wilde este condamnat la doi ani de închisoare pentru sodomie.

1955: Filmul clasic american „Rebel Without a Cause”, cu James Dean, are premiera.

2008: Scriitoarea americană Toni Morrison primește premiul Nobel pentru Literatură.

Alte:

1961: Yuri Gagarin devine primul om care zboară în spațiu, la bordul navei spațiale Vostok 1.

1975: Khmerii Roșii preiau controlul asupra Phnom Penh, Cambodgia, marcând începutul unui regim brutal.

1989: Protestele din Piața Tiananmen din Beijing, China, sunt reprimate violent de către guvern.

2014: Malala Yousafzai, o activistă pakistaneză pentru educația fetelor, este împușcată de talibani, dar supraviețuiește și devine ulterior cea mai tânără laureată a Premiului Nobel.

  • În 1790, Benjamin Franklin a morit la vârsta de 84 de ani. Franklin a fost unul dintre Părinții Fondatori ai Statelor Unite și a avut un rol important în redactarea Declarației de Independență.

  • În 1861, Virginia a secesionat din Uniune și a devenit al 8-lea stat al Confederației în timpul Războiului Civil American.

  • În 1941, Iugoslavia a capitulat în fața forțelor Axei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • În 1961, Cuba a devenit o republică socialistă și Fidel Castro a declarat că revoluția cubaneză este socialistă.

  • În 1964, Ford Mustang a fost lansat oficial la New York World’s Fair.

  • În 1970, Apollo 13 s-a întors în siguranță pe Pământ după o misiune spațială eșuată.

  • În 1975, Khmerii Roșii au preluat controlul asupra Cambodgiei și au instaurat un regim comunist brutal condus de Pol Pot.

  • În 1982, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a semnat Actul Constituțional al Canadei, prin care a devenit o țară complet independentă.

  • În 1986, un incendiu devastator a izbucnit în clădirea Primăriei din Los Angeles, cunoscută sub numele de „Incendiul Primăriei”.

  • În 1993, un atentat sinucigaș a avut loc în Moscova, Rusia, în timpul unei parade militare, soldându-se cu moartea a 14 persoane și rănirea altor 50.

  • În 2013, explozii puternice au avut loc la Maratonul de la Boston, soldându-se cu moartea a trei persoane și rănirea altor sute.

  • În 2014, un naufragiu în Marea Mediterană a dus la moartea a peste 800 de migranți, într-una dintre cele mai grave tragedii ale crizei migranților din Europa.

  • În 2019, incendiul catedralei Notre-Dame din Paris a distrus o mare parte din clădirea istorică.

  • În 2020, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că pandemia de COVID-19 a devenit o „urgență de sănătate publică de importanță internațională”.

  1. **858**: Sfârșitul domniei Papei Benedict al III-lea cu moartea sa¹.

  2. **1387**: Personajele din „Povestirile din Canterbury” ale lui Geoffrey Chaucer încep pelerinajul lor către Canterbury¹.

  3. **1492**: Cristofor Columb semnează un contract cu monarhii spanioli pentru a găsi „Indiile” cu scopul declarat de a converti oamenii la catolicism¹.

  4. **1524**: Navigatorul florentin Giovanni Verrazano descoperă portul New York într-o călătorie pentru Franța¹.

  5. **1534**: Thomas More este închis în Turnul Londrei¹.

  6. **1610**: Exploratorul englez Henry Hudson pleacă din Londra, Anglia, la bordul navei Discovery în a patra, ultima și fatala sa călătorie pentru a descoperi o trecere de nord-vest către Pacific¹.

  7. **1711**: Charles al VI-lea devine Împăratul Sfântului Imperiu Roman după moartea fratelui său Joseph I¹.

  8. **1824**: Rusia renunță la toate pretențiile nord-americane la sud de 54° 40’N¹.

  9. **1860**: Campionul Angliei, Tom Sayers, și americanul John Heenan se luptă într-un meci brutal de 2 ore și 27 de minute în apropiere de Farnborough, Anglia¹.

  10. **1961**: Forțele lui Fidel Castro resping invazia din Golful Porcilor, condusă de exilați cubanezi recent și finanțată de guvernul SUA în timpul Războiului Rece².

  11. **1970**: Modulul de comandă Apollo 13 – care transporta pe James A. Lovell, Jr., Fred W. Haise, Jr., și John L. Swigert, Jr. – intră în atmosfera Pământului și aterizează, încheind unul dintre cele mai tensionate capitole din istoria spațiului².

  12. **1975**: Guvernul Lon Nol din Cambodgia se prăbușește, iar forțele comuniste ale Khmerului Roșu, conduse de Pol Pot, intră în Phnom Penh și dispersează forțat populația în zonele rurale².

  13. **1982**: Actul Canada, cunoscut și sub numele de Actul Constituției, intră în vigoare, stabilind anumite drepturi individuale, păstrând supremația parlamentară și făcând din Canada un stat complet independent și suveran².

  14. **2003**: Anneli Jäätteenmäki este învestită ca prim-ministru al Finlandei, care astfel devine a doua țară (după Noua Zeelandă) care instalează o femeie ca șefă atât de stat, cât și de guvern².

  15. **2018**: Prima doamnă americană Barbara Bush – soția lui George H.W. Bush, al 41-lea președinte al Statelor Unite, și mama lui George W. Bush, al 43-lea președinte al Statelor Unite – moare la vârsta de 92 de ani².

1492: Cristofor Columb primește finanțare de la regii spanioli, Ferdinand și Isabella, pentru a porni în căutarea unei noi rute către India.

1521: Martin Luther este excomunicat de către Biserica Catolică pentru afirmațiile sale reformiste.

1790: Benjamin Franklin moare la vârsta de 84 de ani. A fost un om de știință, diplomat și unul dintre Părinții Fondatori ai Statelor Unite.

1861: Virginia se separă de Uniunea Americană, alăturându-se Confederației, marcând începutul Războiului Civil American.

1946: Syria obține independența deplină de la Franța, devenind o republică.

1961: Prima călătorie spațială umană este efectuată de cosmonautul sovietic Yuri Gagarin, care a orbitat în jurul Pământului timp de aproximativ 108 minute.

1969: Sirhan Sirhan este condamnat la moarte pentru asasinarea senatorului american Robert F. Kennedy.

1970: Astronava Apollo 13 se întoarce pe Pământ în siguranță, după o misiune spațială problematică.

1975: Khmerii Roșii capturează Phnom Penh-ul, capitala Cambodgiei, punând capăt Războiului Civil Cambodgian și începutul regimului lor brutal.

1982: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii își sărbătorește jubileul de argint, marcând 25 de ani de la încoronarea sa.

1986: Tragedia de la Turnul 4 al Centralei Nucleare Cernobîl, care a dus la una dintre cele mai grave dezastre nucleare din istorie.

1999: În Statele Unite, doar șapte luni după ce a fost construit, Districtul Columbine High School din Colorado a fost scena unei împușcături în masă, în care au fost ucise 13 persoane.

2014: Coreea de Sud este afectată de un naufragiu tragic al feribotului Sewol, în care și-au pierdut viața peste 300 de persoane, majoritatea elevi de liceu.

2019: Catedrala Notre-Dame din Paris este grav afectată de un incendiu devastator, care a distrus o mare parte din structura sa istorică.

2020: Oglinda cunoscută ca „Event Horizon Telescope” dezvăluie prima imagine a unui „gauri negre”, situat în centrul galaxiei Messier 87.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here