Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/assorted-color-plastic-trash-bins-2682683/

Din ce in ce mai mult se vorbeste despre reciclare si cat de important este sa contribuim cu totii la acest proces prin adoptarea unor schimbari ale stilului de viata si prin alte mici gesturi, cum ar fi colectarea selectiva a deseurilor.

Ce presupune procesul de reciclare?

Reciclarea este o procedura care implica recuperarea si reprocesarea deseurilor in produse noi. Prima faza a procesului de reciclare in care ne putem implica cu totii este colectarea selectiva a deseurilor. Pentru asta avem nevoie de cosuri pentru gunoi selectiv pe care le putem utiliza atat in interiorul, cat si in exteriorul casei.

Apoi, putem sa ii educam pe copii cum sa arunce si ei deseurile in mod selectiv, iar culorile diferite ale cosurilor sunt de mare ajutor. Dupa colectarea selectiva a deseurilor, urmatoarea faza este procesarea lor, urmand apoi fabricarea altor produse noi. Foarte multe tipuri de materiale pot fi reciclate, inclusiv resturi de fier si de otel, cutii de aluminiu, sticle, hartie, lemn, materiale plastice.

Pentru a face un pas in plus in acest proces amplu de reciclare, becurile arse, bateriile, dispozitivele electronice invechite, hainele si uleiul uzat pot fi duse la statii speciale de preluare. In majoritatea industriilor de productie, deseurile reciclate se transforma in materie prima care inlocuieste cu succes materia prima care de altfel ar fi necesara pentru fabricarea produselor noi.

Prin urmare, reciclarea ajuta la conservarea resurselor necesare pentru fabricarea de produse noi, dar mai ales la reducerea cantitatilor de deseuri solide depozitate in gropile de gunoi. In majoritatea tarilor si oraselor din intreaga lume, gropile de gunoi sunt foarte greu si foarte costisitor de eliminat, daca nu chiar imposibil.

Un alt mare avantaj al reciclarii este acela ca reduce poluarea apei, a aerului si a pamantului. Cand deseurile sunt eliminate necorespunzator, nu doar ca reciclarea nu este posibila, dar si poluarea atinge limite alarmante, iar victimele poluarii tot noi vom fi.

Ce materiale pot fi reciclate?

Mai multe materiale pe care le folosim in viata de zi cu zi au nevoie de ani de zile pentru a se descompune complet, iar daca sunt arse, atunci elibereaza in atmosfera gaze toxice cunoscute sub denumirea de gaze cu efect de sera. Prin reciclare, aceste materiale sunt pur si simplu transformate in produse utile.

Cauciucul, de exemplu, poate fi reciclat. Daca in trecut cauciucul era ars si contribuia la poluarea aerului, iata ca in prezent aceasta practica a fost abolita in majoritatea tarilor. In principal, fabricele de cauciuc sunt cele care recicleaza cauciucul, iar materialul reciclat poate fi folosit pentru producerea de bunuri noi care nu necesita cauciuc de calitate superioara.

La randul sau, hartia reprezinta mai mult de o treime din toate deseurile aruncate in gropile de gunoi. Ziarele si cartoanele pot fi reciclate si transformate in aceleasi materiale, iar alte resturi de hartie pot fi reciclate si utilizate in productia de hartie de calitate mai scazuta, cum ar fi carton sau servetele.

Materialele plastice reprezinta 10% din greutatea deseurilor municipale si pot fi topite si transformate in noi produse. In cele din urma, sticla reprezinta aproape 6% din greutatea deseurilor si este un material foarte usor de reciclat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here