Specialiștii calificați reprezintă categoria profesională predominantă în rândul refugiaților ucraineni aflați în România, potrivit studiului „Refugiații ucraineni în România”, elaborat de EWL Migration Platform și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varșovia.

 

Rezultatele studiului „Refugiații ucraineni în România” arată că marea majoritate a refugiaților care locuiesc în România (70%) au absolvit studii universitare. 26% dintre aceștia sunt specialiști cu un nivel de calificare înalt, respectiv 11% sunt paramedici și asistenți, iar 10% sunt medici. În plus, studiul a arătat că până la 18% dintre refugiații ucraineni care stau în România declară cunoștințe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză.

 

Cu toate acestea, datele studiului arată că refugiații manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%) comparativ cu cei din Polonia (63%) și Republica Cehă (52%). Majoritatea respondenților (59%) intenționează să aplice pentru statutul de refugiat în țară. Doar 9% își declară intenția de a se întreține cu propriile mijloace financiare.

 

„La data de 15 iunie 2022, în România erau angajați doar 3.000 de refugiați din Ucraina, dintre care peste 500 (1/6) erau angajați de EWL Migration Platform. Rezultatele studiului efectuat anterior ne-au permis să creăm cu succes un profil al femeilor refugiate dispuse să muncească, precum și să le identificăm nevoile în ceea ce privește adăpostul, hrana și îngrijirea copiilor.”, a declarat Michalina Sielewicz, Director pentru Dezvoltarea Afacerilor Internaționale al EWL Migration Platform.

 

Specialiștii EWL afirmă că buna cooperare cu partenerii români a făcut posibilă găsirea cu succes a ofertelor de muncă adaptate predispozițiilor individuale ale refugiaților ucraineni. Candidaților le-au fost prezentate avantajele angajării în România, care este o destinație atractivă pentru migrația forței de muncă din punct de vedere al beneficiilor extrasalariale.

 

Autorii raportului au subliniat că marea majoritate a refugiaților (până la 96,5%) sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.

 

Studiul arată că aproape unul din cinci refugiați intenționează să își continue drumul, să nu se oprească în România. Cel mai adesea, ei indică destinații precum Polonia (30%), Italia (22%) și Republica Cehă (19%). Aproape jumătate (47%) dintre respondenții care stau în România intenționează să se întoarcă în Ucraina cât mai curând posibil. La rândul lor, 28% dintre respondenți declară intenția de a rămâne mai mult timp în România.

 

„Spre deosebire de cei cu care am vorbit în Polonia și Cehia, refugiații din România indică apartenența țării la NATO ca fiind unul dintre motivele pentru alegerea României (64%). Acest fapt joacă un rol cheie în contextul migrației refugiaților dictată de conflictul armat. Garantarea siguranței și a solidarității este o prioritate în ajutorul acordat refugiaților.”, adaugă Michalina Sielewicz.

 

Raportul a fost realizat în urma analizei rezultatelor studiului sociologic „Refugiații ucraineni în România”, efectuat în perioada 13 mai – 23 mai 2022 în București, Brașov, Craiova și Iași de către EWL Migration Platform și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. Au fost chestionați 400 de cetățeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie 2022 din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

 

 

 

# # #

 

 

Despre EWL Migration Platform

 

Fondat în 2007, Grupul EWL conectează cu succes persoane aflate în căutarea unui loc de muncă de pe patru continente cu angajatori din Uniunea Europeană. În calitate de platformă de migrație, ale cărei activități depășesc cu mult sfera agențiilor de ocupare a forței de muncă tradiționale și combină lumea offline și cea online, compania este lider pe piața poloneză de angajare a străinilor.

 

Gama largă de servicii a platformei include gestionarea întregului proces de migrație: de la recrutare, până la realizarea tuturor actelor necesare muncii, asigurarea unei cazări, leasing pentru angajați sau furnizarea de servicii sub formă de externalizare. Datorită numeroșilor ani de experiență, echipa de experți EWL are cunoștințe excelente despre piețele muncii locale și europene.

 

În fiecare zi, datorită Grupului EWL, peste 13.000 de oameni sunt angajați în fabrici de producție, centre logistice și depozite din Europa. În istoria sa, compania a ajutat peste 120.000 de oameni să se relocheze și să își găsească un loc de muncă.

 

Dezvoltarea platformei de migrație a fost susținută din 2021 de Centrul Național de Cercetare și Dezvoltare. Din 2018, EWL S.A. realizează studii sociologice în rândul străinilor care s-au angajat în Polonia.

 

Valorile companiei sunt: deschidere, cooperare și responsabilitate, corectitudine, provocare a status quo-ul, orientarea către client și viziunea companiei în schimbarea pieței globale de migrație.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here