Professional industrial cleaner in protective uniform cleaning floor of food processing plant.

 

Ce reprezintă normele de igienă în industria alimentară?

Curățenia și igiena în industria alimentară sunt două aspecte cu maximă importanță, fiind un domeniu de producție adresat în totalitate populației. Standardele conform cărora trebuie executată curățenia de către toți operatorii din industria alimentară se regăsesc atât în legislația națională, cât și cea europeană.

 

Prevenirea posibilelor îmbolnăviri ale clienților are legătură directă cu igiena de la locul de muncă, atât a personalului, cât și a modului în care sunt gestionate, transportate și preparate produsele.

Curățenia din industria alimentară

Există numeroase soluții eficiente de curățare pentru fiecare zonă a industriei alimentare, ce conduc la un mediu sănătos de prelucrare și păstrare a alimentelor, dar ajută și la economisirea timpului.

Dezinfecția vs. curățenie

Dezinfecția cu substanțe chimice nu înlocuiește curățenia și spălarea. De altfel, dezinfecția prin agenți chimici sau mijloace fixe este cea mai folosită metodă de igienizare în această industrie alimentară.

 

Cei mai cunoscuți dezinfectanți pe care îi poți folosi și cu un spectru cât mai larg de acțiune germicidă se numără: clorul și compușii acestuia, iodoforii, anumite substanțe tensioactive și dezinfectanți gazoși.

Norme de igienă și produse de curățenie din industria alimentară

 

  • efectuarea zilnică a curățeniei în spațiile de lucru și de depozitare pentru îndepărtarea reziduurilor, deșeurilor, prafului cu ajutorul unor masini de spalat pardoseala
  • produse specializate de care au nevoie angajații când fac curățenie în spațiile de lucru, precum: soluție pentru mobilier, soluție universală (suprafețe și geamuri), soluție degresantă și împotriva mucegaiului
  • conform certificatului ISO 9001 este important ca unitățile alimentare să dețină toată gama de produse special destinate igienizării optime a suprafețelor din încăperile destinare depozitării alimentelor: detergenți industriali cu putere mare de curățare, saci menajeri, săpun lichid și cârpe din textile speciale care să absoarbă cât mai bine surplusul de reziduuri
  • curățenia implică toate elementele care mențin și întrețin un mediu sănătos de prelucrare și păstrare a alimentelor.
    • În acest proces sunt importante soluțiile profesionale folosite (precum dezinfectanții profesionali), responsabilitatea angajaților (echipament de protecție adecvat și mănuși de unică folosință), dar și produsele de unică folosință folosite pentru păstrarea curată a preparatelor (consumabile din hârtie și consumabile catering).

 

Subliniem și faptul că angajatorul trebuie să pună la dispoziție și să păstreze curățenia în vestiare, toalete, să aibă chiuvete bine echipate.

 

In concluzie, normele de igienă pot fi similare de la un domeniu la altul, însă conștientizarea și informarea asupra acestor cerințe sanitare, ne ajută să prevenim răspândirea de microbi și bacterii. Iar pentru a obține produse alimentare de calitate din punct de vedere igienic și nutritiv este necesar să se respecte normele de funcționare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here