Un plan de carieră eficient îți poate ghida viața profesională cu succes, de la găsirea primului loc de muncă până la bucuria unei cariere plină de satisfacții. Cu o planificare atentă a carierei, poți lua măsuri pentru a-ți evalua opțiunile profesionale și a dezvolta un plan strategic pentru atingerea obiectivelor tale. De asemenea, te poate ajuta să rămâi concentrat atunci când te confrunți cu sarcini dificile. În acest articol, răspundem la ce este un plan de carieră, explicăm cum să trasezi o cale profesională de succes și împărtășim diferite evaluări pe care le poți folosi pentru a găsi o carieră potrivită pentru tine.

Ce este un plan de carieră

Un plan de carieră este o listă de pași pe care îi poți face pentru a-ți îndeplini obiectivele în viitorul tău profesional. Te ajută să identifici ce domenii dorești să urmezi, să dezvolți obiective pe termen lung și să concepi o strategie pentru succesul în carieră.

Elaborarea unui plan de carieră te poate ajuta să te organizezi cu privire la viitorul tău, astfel încât să te poți pregăti pentru a lua decizii importante cu privire la ce cursuri să urmezi, dacă vrei să obții un stagiu sau pentru ce posturi să aplici în continuare. În mod ideal, planul dvs. de carieră poate funcționa ca un instrument de motivare, împărțind o călătorie lungă în pași mai mici, care sunt mai ușor de executat.

Planificarea carierei poate arăta diferit pentru diferiți oameni. Cu toate acestea, un loc minunat pentru a începe este să-ți iei în considerare valorile și abilitățile. Cu această bază, poți începe să explorezi ce fel de domeniu de carieră, job sau rol se aliniază cu ceea ce dorești. Planificarea carierei poate implica teste de evaluare, coaching profesional, programe educaționale și formare profesională.

Cum să faci când îți creezi un plan de carieră?

Atunci când vrei să-ți construiești un plan de carieră, este bine să apelezi și la modele de planuri. Uite un template pe care îl poți folosi pentru a face acest lucru:

Ce vreau și ce am de oferit? Identificați ce factori sunt importanți pentru individ, construiți o imagine a priorităților priorităților în ceea ce privește abilitățile, interesele și ceea ce motivează individul, recunoașteți ce l-ar putea împiedica și identificați cum să umpleți eventualele lacune în experiențe.

Ce există pe lângă? Colectarea de informații adecvate despre natura diferitelor tipuri de muncă, gama de oportunități de angajare și oportunități de studii suplimentare sau de formare.

Concentrează-te pe opțiuni. Ia decizii încrezătoare prin analiza cercetărilor efectuate asupra individului și a opțiunilor sale.

Fă planuri. Stabilirea obiectivelor pe termen scurt și lung. Fiind realist, luând în considerare timpul disponibil, concentrarea pe prioritățile stabilite, defalcarea sarcinilor mari și revizuirea planurilor în mod regulat.

Fă-le să se întâmple. Reflectarea asupra abilităților și experiențelor și punerea în aplicare a planurilor.

Model de plan de carieră

  • Valorile tale – convingerile care îți influențează prioritățile. Exemplu: preferi eficiența și vrei să vezi rezultate concrete ale muncii tale;
  • Punctele tari și punctele slabe – competențele și abilitățile tale profesionale, dar și cele personale. Exemplu: ai o minte analitică, însă nu ai abilități de comunicare foarte bune;
  • Interesele tale – lucrurile pe care îți face plăcere să le faci. Exemplu: îți place să scrii și să îți exprimi creativitatea în diverse moduri;
  • Nevoile tale la locul de muncă – caracteristicile pe care vrei să le aibă locul de muncă ideal. Exemplu: îți dorești un job care nu are un program strict și unde nu trebuie să lucrezi peste program;
  • Nevoile financiare în raport cu stilul tău de viață – Ce anume trebuie să îți ofere un job în ceea ce privește salariul și beneficiile ca să trăiești fără griji. Exemplu: Vrei un salariu ce depășește suma de 3000 RON și un abonament medical la o clinică privată.

Astfel vei putea să stabilești obiective realiste, care se pliază pe cine ești și ce îți dorești pe plan profesional. Analizează jobul tău în raport cu ce ai scris pe foaie și încearcă să îți dai seama dacă ești mulțumit cu el sau îți dorești o schimbare.

Exemplu de plan de carieră completat

Plan de carieră
Post actual: account manager
Scop: obținerea postului de digital project manager
Valori
Respect, încredere, munca în echipa, organizarePuncte tari
Abilitățile excelente multitasking și comunicare
Cunoașterea limbii engleze la nivel avansat. Puncte slabe
Lipsa experienței în coordonarea proiectelor

Interese
Marketing digital, publicitate, leadership

Nevoi la job
Program flexibil, oportunități de dezvoltare, echipă tânără, evenimente de team building

Nevoi financiare
Salariu peste 5000 RON, bonuri de masă, abonament medical la o clinică privată.

Obiective
Pe termen scurt:
Obținerea a 3 certificări de marketing digital, obținerea unei certificări de utilizare a Google Analytics.
Skill-uri pe care le dețin acum: abilități foarte bune de comunicare şi relaţionare, organizarea timpului și a sarcinilor la locul de muncă, skill-uri de negociere, experiență în interacțiunea cu clienții, a instrumentelor Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook);
Skill-uri pe care vreau să le dobândesc: Gândire critică, skill-uri de leadership, asumare de riscuri, gândire strategică, cunoștințe marketing digital, abilitatea de a soluționa conflicte în cadrul unei echipe.

Cum să-ți faci propriul plan de carieră

Având un plan în timp ce lucrați spre obiectivele dvs., vă poate ajuta să vă conectați acțiunile zilnice cu obiectivele generale, să stabiliți așteptări realiste de creștere și să recunoașteți reperele. A fi clar și intenționat cu privire la ceea ce lucrezi te poate motiva pe parcurs.

În redactarea planului de dezvoltare a carierei, îți vei numi obiectivele, vei evalua abilitățile pe care le ai deja și vei determina abilitățile pe care va trebui să le dezvolți pe măsură ce mergi mai departe.

Planurile de dezvoltare a carierei includ adesea secțiuni pentru:

  • O declarație rezumată
  • Obiective pe termen scurt
  • Obiective pe termen lung
  • Abilități actuale
  • Dezvoltarea abilităților
  • Resurse

Elemente de acțiune, cum ar fi educație sau formare continuă, oportunități de dezvoltare profesională sau potențiale proiecte de lucru.

Pe măsură ce lucrezi la planul tău de carieră, amintește-ți că drumul tău de carieră va fi unic pentru abilitățile, procesul de dezvoltare și obiectivele tale, iar planul tău ar trebui să-ți reflecte unicitatea.

Până când termini de scris planul de dezvoltare a carierei, ar trebui să fii capabil să-ți evaluezi cu încredere starea de pornire, starea obiectivului și modalitățile în care poți începe să faci o legătură între cele două. Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crea planul:

1. Gândește-te la poziția ta actuală. Unde ești în cariera ta? Ce îți place la jobul tău?

2. Ia în considerare obiectivele tale. Cum arată cariera ta de vis? Ce vrei să faci mai mult și ce vrei să delegi altor oameni?

3. Analizează-ți abilitățile. Luați în considerare atât abilitățile pe care le aveți deja cu încredere, cât și abilitățile pe care va trebui să le dezvoltați pentru a vă atinge obiectivele. Citiți afișări de locuri de muncă pentru roluri similare cu obiectivul dvs. de carieră dacă aveți nevoie de idei.

4. Fă brainstorming cu resursele tale. La cine poți apela pentru sprijin? Ce resurse de creștere poți accesa? Angajatorul dumneavoastră oferă programe de dezvoltare a carierei?

5. Scrie un plan de acțiune. Cunoaște abilitățile pe care trebuie să le dezvolți și resursele tale – ia în considerare ambele în timp ce te pregătești să acționezi. Ce pași poți face pentru a progresa spre obiectivele tale? Crearea unui calendar pentru planul de acțiune te poate ajuta să rămâi la subiect.

6. Lucrează spre obiectivele tale. Începe să faceți progrese în ceea ce privește elementele tale de acțiune. Încearcă abordări noi, fă revizuiri și caută îndrumări și sprijin după cum este necesar.

7. Urmărește-ți reperele. Lucrul pentru atingerea obiectivelor tale și construirea de noi abilități este o muncă grea. Nu uitați să-ți sărbătorești câștigurile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here