(sursa foto: https://unsplash.com/photos/O5EMzfdxedg)

Perioada debutului școlar vine cu o serie de presiuni, fizice și psihice, la care copilul este supus și este foarte important ca părintele să-i fie alături necondiționat. Sfaturile și sprijinul moral fac mai ușor de digerat această nouă situație.

Fiecare etapă prin care trece copilul tău este primordială în dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fizic a acestuia. Când ne gândim la anii de școală, ne gândim la multitudinea de lucruri noi pe care copilul le asimilează, le descoperă, dar și la efortul depus pentru a realiza asta. Școala înseamnă în mare proporție și teme pentru acasă, lucru care implică un mare timp petrecut la biroul de scris.

Cum ne asigurăm că al nostru copil stă corect la masa de scris? Iată câteva sfaturi și recomandări!

1. Încurajează-l să adopte poziția corectă!

 

Spatele trebuie să fie lipit de spătarul scaunului! Șoldurile, gleznele și genunchii trebuie să formeze un unghi de 90 de grade cu solul!

Încă din perioada în care era bebeluș, se punea mare accent pe pozițiile corecte în care acesta era așezat. Sub nicio formă nu era încurajat să stea în șezut mai devreme de vârsta de 6 luni, nu era forțat să se ridice, dacă acesta nu dădea semne, se corectau de fiecare dată pozițiile incorecte ale membrelor pentru ca a lor creștere să nu fie afectată.

Poziția adoptată atunci când copilul stă pe scaun, unghiul din care privește manualul, felul în care este aplecat asupra caietului de teme îi poate afecta pe termen lung sănătatea, de aceea orice greșeală de postură trebuie corectată!

2.     Oferă-i un mobilier ergonomic!

O poziție corectă la birou presupune un mobilier ergonomic. Un rol foarte important pentru diminuarea apariției durerilor de spate îl are scaunul. Pe https://www.scauneonline.ro/scaune-birou-copii, găsim multe modele de foarte bună calitate care încurajează pozițiile corecte. Cel mai indicat este alegi un scaun și un birou ajustabile, care să poată fi folosite o perioadă mai mare de timp, chiar dacă el crește. Mărimea se ajustează în funcție de înălțime, asigurându-i, pe mai multe etape de vârstă confortul necesar.

Scaunul și biroul trebuie să fie atent alese. Cel mai potrivit scaun este cel care îi permite să atingă cu tălpile podeaua atunci când este așezat. Dacă picioarele se balansează și cel mic poate atinge podeaua doar cu vârfurile, înseamnă că scaunul este prea înalt pentru vârsta copilului și trebuie înlocuit cu unul potrivit dimensiunilor sale. După ce scaunul adecvat este găsit, alegem și biroul. Acesta trebuie să îi vină până la mijlocul pieptului. În timpul scrisului este permisă o aplecare de aproximativ 30˚, iar coatele pot sta pe birou.

 

3. Oferă-i cadrul potrivit!

Pe lângă mobilierul potrivit, pentru ca temele să poată fi rezolvate cu succes, mai este nevoie de lumină și culoare!  Biroul și scaunul se poziționează în încăpere în funcție de sursa de lumină, astfel încât aceasta să cadă pe suprafața mesei de lucru. Pentru dreptaci, lumina trebuie să cadă de sus și din stanga, iar pentru stângaci, din dreapta.

Culorile din camera de scris au și ele o mare influență asupra energiei, de aceea este indicat să se opteze pentru culori calde, deschise.

Galbenul și verdele stimulează concentrarea și ajută memoria. Culorile au capacitatea de a inspira, a stimula şi chiar a agita, ceea ce nu este de dorit. Alegând tonuri deschise combinate cu alb, spațiul de scris devine un loc relaxant, cald și plăcut.

Primii ani de școală necesită o gestionare atentă. Cheful de joacă al copiilor este de nestăvilit, de aceea este recomandat este ca învățarea să păstreze ritmul ludic. Trecerea de la inocență la lucruri puțin mai serioase se face treptat, iar noile responsabilități apărute nu trebuie transformate în corvezi, ci trebuie privite ca șanse de evoluție. Copiii sunt dornici de cunoaștere, iar școala încurajează asta!

Cu un cadru plăcut, ales ținând cont de preferințele copilului, vârstă și dimensiuni, biroul poate deveni cel mai interesant loc din camera lui!

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here