Agenția Națională de Presă AGERPRES a prezentat joi, 6 decembrie, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, expoziția de fotografie România: Evoluție și albumul foto cu același nume, în cadrul celei de-a X-a ediţii a ceremoniei de acordare a titlurilor onorifice „Amicus Romaniae“.

Evenimentul desfășurat la sediul ICR a constat în decernarea a zece premii, în semn de recunoştinţă şi apreciere faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional portughez, susţinători ai activităţii de diseminare a valorilor culturii române în spaţiul lusitan.

Astfel, zeci de persoane prezente, fotografi, cântăreți, directori de muzee, regizori, directori de instituții media și jurnaliști, profesori universitari, președinți de fundații culturale, parlamentari români și portughezi și alți oameni de cultură, au văzut și apreciat atât expoziția, cât și albumul AGERPRES, ediție specială dedicată Centenarului Marii Uniri.

De asemenea, la eveniment a fost difuzat și trailerul documentarului video, Marea Unire – România, la 100 de ani, o producție a Agenției Naționale de Presă, ce urmează a fi vizionată de către publicul portughez la finisajul expoziției.

Gala a avut loc în prezența E.S. Ambasadorul României în Portugalia, doamna Ioana Bivolaru: „Cu această ediție aniversară a Premiilor AMICUS ROMANIAE, vernisajul expoziţiei <<România: Evoluţie>> semnată de AGERPRES şi recitalul muzicianului portughez Paulo Bragança, încheiem seria manifestărilor prin care am celebrat, împreună cu ICR Lisabona, Centenarul Marii Uniri în Portugalia. A fost un nou prilej de afirmare a potențialului cultural românesc, pe care l-am prezentat din nordul până în sudul Portugaliei prin acțiunile noastre, dintre care as menționa Sezonul Cultural Românesc la Muzeul Naţional de Arheologie și programul <<Mari artişti români în marile catedrale ale Portugaliei>>. Toate manifesările noastre au beneficiat, în acest an, de sprijinul unor prestigioşi parteneri instituţionali portughezi, adevărați prieteni ai României ( AMICUS ROMANIAE)”.

Directorul ICR Lisabona, Daniel Nicolescu, a precizat: „Premiile Amicus Romaniae au apărut în 2009. Astăzi, în prezența dumneavoastră, ele sunt decernate pentru a zecea oară, unui număr de 10 prieteni portughezi. Și pentru că nu doar poezia, ci și realitatea ne pune uneori în fața unor uimitoare coincidențe, nu ne putem împiedica să nu constatăm că din înmulțirea celor două cifre rezultă numărul 100. O cifră care evocă Centenarul României, pe care l-am serbat fastuos aici, în Portugalia, de-a lungul întregului an 2018, cu ajutorul constant, mereu prietenesc al portughezilor”.

Evenimentul a fost încheiat cu un recital susținut de cântărețul de fado Paulo Bragança, care a interpretat și o melodie în limba română, Lume, lume, a Mariei Tănase.

AGERPRES își propune să continue proiectele de promovare a expoziției și a albumului, precum și a documentarului și în perioada următoare, și astfel, cât mai multe persoane să aibă ocazia de a evalua trecutul, de a aprecia prezentul și de a privi, cu speranță, către viitor.

 

 

Despre expoziția România: Evoluție

Expoziția de fotografie, numită România: Evoluție, cuprinde imagini ce fac parte din arhiva AGERPRES, care reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, dar și câteva fotografii din arhiva Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate în ultimul timp de către fotoreporterii AGERPRES, care ilustrează evoluția României. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

 

Despre filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

 

Parteneri: Associated Press; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

 

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, fluxurile de limbă engleză și maghiară, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

Agenția Națională de Presă AGERPRES

Biroul Comunicare, Branding şi Relații Internaționale

E-mail: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here