Concluziile raportului CMS Emerging Europe M&A 2023/24, publicat astăzi în colaborare cu EMIS, arată că piața de tranzacții din Europa emergentă[1], este rezilientă, cu o activitatea ce rămâne solidă pe fondul tensiunilor geopolitice și al presiunilor inflaționiste puternice.

Cel mai recent raport indică o scădere modestă a numărului total de tranzacții în Europa Emergentă, cu 1.187 de tranzacții înregistrate, comparativ cu cele 1.229 din 2022. Cu toate acestea, activitatea tranzacțională a fost mai mare față de 2021, când s-au înregistrat 1,164 de tranzacții. Deși deal-urile de dimensiuni mari au fost mai puține și evaluările au fost mai mici, valoarea tranzacțiilor a rămas la același nivel cu cel din 2022, atingând 32,48 miliarde de euro în 2023, față de 32,93 miliarde de euro în 2022.

Pe fondul ratei inflației ce a scăzut pe timpul verii, gradul de încredere a investitorilor a crescut în ultima parte a anului. Valoarea tranzacțiilor pentru fiecare trimestru a fost pe un trend ascendent, conducând la o creștere semnificativă în S2 2023 (19 miliarde EUR), reprezentând o creștere de 41% față de S1 2023 (13,5 miliarde EUR).

În paralel, activitatea din zona de tranzacții transfrontaliere a rămas robustă, cu o valoare totală ce a urcat pana la 30,8 miliarde EUR în 2023, chiar daca față de anul precedent numărul tranzacțiilor este mai mic cu 69. Statele Unite și-au menținut poziția de lider în ceea ce privește numărul de tranzacții (96), în timp ce Emiratele Arabe Unite au devenit lideri în ceea ce privește valoarea acestora (3,16 miliarde EUR), precum tranzacțiile de dimensiuni mari din sectorul telecomunicațiilor, inclusiv achiziția activelor PPF Telecom Group din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia în valoare de 2,5 miliarde EUR de către e&, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

Horea Popescu, Partener CMS România, comentează: „Investițiile din Orientul Mijlociu în Europa Centrală și de Est au fost destul de consistente de-a lungul mai multor ani, dar anul acesta am asistat la o serie de tranzacții mari din partea investitorilor din Golf. Ca urmare a revenirii prețurilor la petrol și gaze, ne așteptăm la un interes sporit în regiune, pe măsură ce investitori din tot Orientul Mijlociu caută să facă investiții strategice. CEE rămâne atractivă pentru investitorii din întreaga lume, oferind fundamente economice bune care nu se vor schimba din cauza dificultăților pe termen scurt: o forță de muncă calificată, apropierea de țările UE, costuri reduse de transport și de muncă și o infrastructură din ce în ce mai dezvoltată.”

 

Diversitate sectorială

Raportul evidențiază o diversitate remarcabilă în sectoarele din Europa emergentă, fără ca vreun sector să domine peisajul tranzacțiilor. Sectorul de telecomunicații și IT a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții (266) din întreaga regiune, reprezentând 22,4% din totalul tranzacțiilor, urmate de industria prelucrătoare, cu 15,2%; sectorul real estate și construcții a fost al treilea cel mai aglomerat, cu 13,3%. În timp ce numărul total de tranzacții în sectorul Telecomunicații & IT a scăzut cu 70 de tranzacții în 2023, valoarea acestora a crescut cu 140,3%, atingând 9,1 miliarde EUR. Industria prelucrătoare s-a clasat pe locul al doilea în funcție de valoarea tranzacțiilor, cu 6,57 miliarde EUR, achiziția de 2,75 miliarde EUR a diviziei slovace a U.S. Steel de către Nippon Steel Corp reprezentând cea mai mare tranzacție din regiune în 2023.

Între timp, tranzacțiile din domeniul energiei regenerabile au figurat în mare măsură în sectorul Energie și utilități, cu un număr semnificativ de tranzacții eoliene și solare încheiate pe parcursul anului 2023, inclusiv acordul încheiat de UGT Renewables cu EPCG din Muntenegru pentru dezvoltarea unei noi centrale solare de mari dimensiuni în Muntenegru. Având în vedere că CEE generează doar 25% din energia electrică din surse regenerabile, față de 55% din combustibili fosili, potențialul pentru o activitate suplimentară în acest sector rămâne foarte mare.

Rodica Manea, Partener CMS România, comentează: „In ciuda condițiilor dificile, piața tranzacțiilor din Europa Centrală și de Est a dat dovadă de o rezistență remarcabilă, investitorii urmărind în mod activ oportunitățile din întreaga regiune. În România, am asistat la o creștere remarcabilă de 91% a valorii totale a tranzacțiilor, susținută de două tranzacții semnificative de mai multe miliarde de euro în sectoarele energiei și comerțului cu amănuntul. În ceea ce privește anul viitor, observăm deja un val puternic de activitate, în care tehnologiile verzi și energia regenerabilă joacă un rol important, în timp ce România se străduiește să își îndeplinească angajamentele ambițioase privind tranziția energetică.”

Capital privat și oferte publice inițiale

În timp ce piața globală a listărilor inițiale pe bursă a dat semne de îmbunătățire în a doua jumătate a anului 2023, listările regionale au rămas rare, scăzând de la 13 la doar opt în 2023, o scădere semnificativă față de vârful de 60 observat în 2021. Cu toate acestea, valoarea totală a ofertelor publice inițiale a cunoscut o revenire notabilă, urcând de la 40 de milioane EUR la 2 miliarde EUR, alimentată în principal de admiterea la tranzacționare pe Bursa de Valori București a acțiunilor Hidroelectrica, în valoare de 1,89 miliarde EUR.

Deși volumul tranzacțiilor cu capital privat a scăzut ușor, ajungând la 248 de tranzacții anul trecut, față de 289 de tranzacții înregistrate în 2022, valoarea tranzacțiilor a urcat cu 57%, atingând un maxim al ultimilor patru ani, de 15,7 miliarde EUR. Printre firmele americane de private equity active s-au remarcat, notam, The Carlyle Group, care a achiziționat Meopta-Optika în Republica Cehă pentru 677 milioane EUR, și Advent International, care a achiziționat MyPOS în Bulgaria pentru 500 milioane EUR.

Lideri regionali

Cele mai bune performanțe în ceea ce privește activitatea de fuziuni și achiziții pentru 2023 le-au avut Polonia (284 de tranzacții în valoare de 7,45 miliarde EUR), România (199 de tranzacții în valoare de 5,54 miliarde EUR) și Republica Cehă (139 de tranzacții în valoare de 3,73 miliarde EUR). Valoarea tranzacțiilor în Ungaria aproape s-a dublat, ajungând la 3,77 miliarde EUR de la 1,96 miliarde EUR, cel mai ridicat nivel din 2018, în mare parte datorită achiziției Vodafone Ungaria de către Corvinus și 4iG, în valoare de 1,64 miliarde EUR. Cu toate acestea, numărul de tranzacții a scăzut cu 11%, de la 64 la 57, cea mai mică cifră din 2020.

În Ucraina, Vitaliy Radchenko, Partener, CMS Ucraina, evidențiază creșterea activității de fuziuni și achiziții în această țară, cu 89 de tranzacții în valoare de 950 de milioane de euro, ceea ce reflectă creșterea încrederii în eforturile de reconstrucție ale Ucrainei.

„Deși întreprinderile resimt încă povara intensă a războiului, este încurajator să asistăm la rezistența națiunii, infrastructura civilă, substațiile energetice, școlile și spitalele fiind reconstruite în mod continuu”, comentează Vitaliy Radchenko. „Planul de redresare al Ucrainei se prefigurează deja ca fiind cel mai amplu efort de reconstrucție din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial pana acum, ceea ce subliniază necesitatea unor eforturi susținute în direcția reconstrucției post-conflict și a unui sprijin internațional continuu. Unele companii mari din SUA au făcut deja primii pași pentru a se implica în procesul de reconstrucție, inclusiv Bechtel, care a semnat un acord de reconstrucție cu Agenția de Stat pentru Restaurarea și Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina referitor la coridoarele de infrastructură cheie. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult sprijin și investiții pentru a face față dimensiunii provocării odată ce războiul se va încheia.”

Perspective

În ceea ce privește perspectivele pentru 2024, Helen Rodwell, Partener, CMS Cehia, declara: „Reziliența este într-adevăr cel mai bun cuvânt pentru a descrie activitatea de fuziuni și achiziții în CEE. În ciuda provocărilor trecute și actuale din regiunea noastră și nu numai, volumul tranzacțiilor a depășit piețele vest-europene – alimentat de creșterea economică din CEE, de cumpărătorii ce profită de oportunități și de capitalul local care sunt inevitabile sau care s-au adaptat la noua economie a tranzacțiilor, de succesiunea familială (Meopta), de marile corporații care intră pe piață (Profi) și de vânzările de active neesențiale (Vodafone HU). Am sesizat o schimbare de sentiment și de apetit în T4 2023, cu o activitate de tranzacționare mai mare decât la începutul anului, iar acest sentiment și apetit au continuat și în primele săptămâni ale T1 din 2024.”

Radivoje Petrikić, Partener, CMS Austria, adaugă: „Peisajul de fuziuni și achiziții din regiunea CEE se pregătește pentru o fază interesantă. Inovația tehnologică și tranziția energetică continuă să stimuleze dinamismul pieței. Întreprinderile din domenii precum bunurile de consum, finanțele și industria își îmbunătățesc, de asemenea, nivelul de activitate. Anul acesta este vorba despre a profita de noi oportunități și de a profita la maximum de schimbările de pe piață: se anunță o creștere în sectoare precum cel al producției și cel al sănătății, ceea ce reflectă capacitatea CEE de a naviga și de a valorifica condițiile de piață în schimbare.”

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2023/24 poate fi consultat aici.
NOTE CĂTRE EDITORI

Metodologia raportului

Data anunțării tranzacțiilor: 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023

Regiunea de tranzacționare: Zona geografică a Europei emergente, înțeleasă ca fiind țara dominantă de operațiuni a țintei tranzacției sau locația principalelor sale active, acoperă: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, și Ucraina.

Valoarea tranzacției: cel puțin 1 milion USD; pentru tranzacțiile imobiliare comerciale, cel puțin 5 milioane USD (Notă: tranzacțiile cu valoare nedeclarată au fost considerate ca având o valoare zero, cu excepția cazului în care o estimare de piață disponibilă public a fost furnizată de o terță parte sau dacă valoarea tranzacției a putut fi estimată de EMIS. Astfel de cazuri sunt etichetate în mod clar în raport).

Private Equity: categoria include tranzacții cu participarea firmelor de private equity, a fondurilor suverane de investiții, a fondurilor de pensii, a societăților private de investiții, a administratorilor de active, a instituțiilor financiare supranaționale și a marilor bănci de investiții.

Imobiliare: categoria include tranzacții pentru proprietăți comerciale, dezvoltatori imobiliari, companii de construcții și fonduri de investiții imobiliare.

Excluderi: tranzacții despre care se zvonește că au eșuat, tranzacții ECM, emisiuni convertibile, tranzacții NPL, răscumpărări de acțiuni, restructurări interne, societăți mixte și oferte de angajare.

Naționale / Transfrontaliere: prin tranzacții naționale înțelegem cele în care ținta, cumpărătorul și vânzătorul sunt din aceeași țară. Prin tranzacții transfrontaliere se înțeleg cele în care sunt implicate cel puțin două țări diferite, de părți diferite ale tranzacției.

Despre CMS

Fondată în 1999, CMS este o organizație integrată, multijurisdicțională, de firme de avocatură care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 81 de birouri în 45 de țări din întreaga lume și peste 5.000 de avocați, CMS are o experiență îndelungată atât în ceea ce privește consilierea în jurisdicțiile sale locale, cât și cea transfrontalieră. De la mari multinaționale și companii cu capitalizare medie la start-up-uri întreprinzătoare, CMS oferă rigoarea tehnică, excelența strategică și parteneriatul pe termen lung pentru a menține fiecare client în frunte pe piețele pe care le alege.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare, inclusiv Corporate / M&A, Energie și schimbări climatice, Fonduri, Științe ale vieții și sănătate, TMC, Fiscalitate, Bănci și finanțe, Comercial, Antitrust, Concurență și comerț, Soluționarea litigiilor, Muncă și pensii, Proprietate intelectuală și Imobiliare.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați cms.law

Despre EMIS

EMIS este cel mai important furnizor mondial de informații despre companii, industrii și țări pe piețele emergente. Parte a ISI Emerging Markets Group, compania are peste 500 de angajați în 19 țări din întreaga lume și oferă informații esențiale pentru clienți din domeniul corporatist, al serviciilor financiare, al serviciilor profesionale, guvernamental și academic. Compania a fost înființată în 1994. Site web: emis.com

[1] Jurisdicțiile acoperite de raportul CMS Emerging Europe sunt: Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, si Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here