Atunci când vine vorba de apariția unei „bule imobiliare” în România, economiștii au păreri împărțite. În timp ce economistul-șef al Alpha Bank susține că deși nu ne aflăm în momentul de față într-o bulă imobiliară, nici nu mai avem mult până la una, economistul-șef al Unicredit pentru Europa Centrală și de Est este de părere că piața imobiliară nu este în niciun pericol imediat.

 

Ella Kallai, reprezentanta Alpha Bank, a explicat într-o conferință de presă că prețurile locuințelor au crescut în 2015 cu 3,6%, apoi în 2016 cu 6,4%, iar pe parcursul anului trecut cu 6% și că banca centrală consideră această evoluție un risc sistemic, fie el și unul redus.

În plus, potrivit mecanismului de alertă timpurie al CE, în momentul în care rata reală de creștere a prețurilor locuințelor depășește 6% ne putem aștepta la apariția unei bule imobiliare. „Noi am avut 6% în 2017, dar cu inflație negativă. Ceea ce înseamnă că respectivul prag a fost depășit”, a declarat Kallai, potrivit Hotnews.

Aceasta a explicat, totodată, că țara noastră nu are, în prezent, o problemă de îndatorare, o dificultate putând fi reprezentată însă de lipsa spațiului fiscal.

„Toate aceste date la un loc mă fac să spun că dacă ne menținem îndatorarea așa cum este azi, dacă îmi fac spațiu fiscal așa cum promit, dacă nu îmi creez propria mea criză, România e mai bine pregătită și poate conta fie pe o expansiune mai mare de șapte ani, fie pe o recesiune mai scăzută ca amploare decât cea prin care am trecut. Eu sunt încă optimistă”, a mai spus economistul-șef Alpha Bank.

În opinia lui Dan Bucșa, reprezentantul Unicredit, piața imobiliară este departe de o bulă pentru că în țara noastră prețurile cresc într-un ritm mai lent față de cele din alte state europene. În plus, spune el, raportul dintre prețurile locuințelor din București și prețurile solicitate în restul țării este în scădere.

„Contrastul cu Cehia și Ungaria de pildă este foarte puternic. La ei creșterea vine dintr-un transfer de avere financiară. Ei își scot banii din bănci și cumpără locuințe, însă în România averea financiară este la jumătate ca procent din PIB și acest lucru ne face cea mai săracă țară din regiune, mai jos chiar decât bulgarii”, a declarat acesta în cadrul aceluiași eveniment.

În plus, Dan Bucșa susține că încetinirea dată de Prima Casă se vede în creditarea nouă pentru locuințe și că nici creditul de consum, ajustat la salariu, nu are o tendință de creștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here