A

sociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA – European Dairy Association) declară că susține drepturile consumatorilor de a fi pe deplin informați cu privire la proprietățile nutriționale ale alimentelor, dar sistemul de etichetare tip semafor, propus de către Evolved Nutrition Labelling Initiative (ENL – Inițiativa pentru Îmbunătățirea Etichetării Nutriționale) nu este adecvat pentru furnizarea de informații despre proprietățile nutriționale globale ale laptelui și produselor lactate.

Potrivit publicației Dairy Reporter, EDA consideră că sistemele de etichetare voluntare utilizate suplimentar, comparativ cu declarația nutrițională cerută de legislația UE pot constitui un instrument util pentru consumatori dacă îndeplinesc o serie de criterii importante: un astfel de sistem ar trebui să privească produsele alimentare în ansamblu și să sprijine consumul de alimente bogate în substanțe nutritive esențiale. Acesta a adăugat că un sistem de etichetare voluntară potrivit ar trebui să fie evaluat, să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra comportamentului consumatorului și asupra sănătății publice, să fie compatibil cu legislația UE și să fie susținut de părțile interesate.

EDA a declarat că propunerea făcută de șase companii alimentare multinaționale din cadrul ENL (Coca-Cola, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo și Unilever) nu îndeplinește aceste cerințe și nu este un sistem adecvat pentru lapte și produsele lactate.

Propunerile ENL ignoră proprietățile nutritive ale alimentelor

EDA arată că propunerea este o extensie a sistemului de etichetare cu coduri de culori utilizat în Marea Britanie, dar cu valori de referință pentru porți (și nu pe 100g de produs). Sistemul propus arată conținutul de grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare. EDA susține însă că acest lucru ignoră substanțele nutritive pozitive, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.

„O astfel de abordare selectivă nu recunoaște importanța alimentelor bogate în nutrienți și nici recomandările nutriționiștilor, și nu ajută consumatorii să-și compună o dietă echilibrată și variată cu alimente nutritive”, se arată în comunicatul EDA.

EDA susține că sistemul tip semafor, din Marea Britanie, nu a schimbat comportamentul consumatorului și a arătat că niciun studiu nu a demonstrat, până acum că sistemele bazate pe coduri de culori ori cele bazate pe evidențierea substanțelor ce au efecte negative asupra sănătății consumatorilor au contribuit la îmbunătățirea sănătății publice.

Nu este adecvat pentru lactate

Secretarul general al EDA, Alexander Anton, a declarat că schema ENL propusă, nu a fost adaptată pentru a arăta consumatorilor alimentele bogate în nutrienți și, prin urmare, nu este adecvată pentru lapte și produse lactate. EDA a declarat că sistemul tip semafor creează mesaje confuze și conduce la posibile erori de percepție în rândul consumatorilor: va încuraja consumul de băuturi răcoritoare în detrimentul consumului de lapte sau de biscuiți sărați în detrimentul consumului de brânză.

„Credem că sistemele care merită să fie discutate și luate în considerare de către părțile interesate ar putea fi, de exemplu sistemul australian Health Star Rating sau sistemul lansat sub logo-ul Choices International”, arată EDA. „Este în mod clar ceva în neregulă într-o schemă de etichetare în care o băutură carbogazoasă dietetică se situează mai bine decât laptele”, a concluzionat Anton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here