imagesCA5GNJ88Executivul european va prezenta in septembrie optiunile pentru o noua taxa destinata strangerii de bani direct pentru bugetul UE, ce ar putea permite scaderea contributiilor tarilor membre. Comisia ia in considerare diferite forme de taxa directa, ce le-ar permite unor state membre sa isi scada contributiile la bugetul european, a explicat comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski, intr-un interviu acordat FT Deutschland.

Referindu-se la conceptul UE privind propriile resurse, prin care bugetul UE urmeaza sa fie finantat direct dintr-o sursa de venit, el a spus: „Multe tari vor sa isi scada contributiile. Acest lucru deschide usa pentru a analiza propriile resurse”.

Lewandowski nu a precizat ce optiuni ia in considerare Comisia, insa se pare ca printre acestea s-ar numara taxa pe traficul aerian si incasarea unei parti din veniturile obtinute in urma vanzarii cotelor de emisie de dioxid de carbon.

In prezent, 76% din bugetul UE provine din contributii ale statelor membre, iar restul din sistemul actual de resurse proprii.

Optiunile vor fi incluse intr-un document privind bugetul UE pentru perioada 2014 – 2020 care va fi publicat la sfarsitul lui septembrie.

Potrivit asteptarilor, acest document va incepe o serie de negocieri dificile privind viitorul buget european, in conditiile in care guvernele incearca sa isi scada contributiile. Pe de alta parte, tarile membre s-ar putea opune impunerii unei taxe UE, pentru ca vor sa pastreze controlul asupra fondurilor primite si cheltuite de insituttiile UE. (Realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here