Untitled-4Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat, vineri, in cadrul unei dezbateri de la Universitatea de vara „Tusvanyos”, comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei. Tokes Laszlo a declarat in deschiderea dezbaterii pe tema „Locul autonomiilor comunitare in sistemul colaborarii nationale” ca este pentru prima oara dupa opt ani, cand, alaturi de FIDESZ, maghiarii pot relua lupta pentru autonomie.

El l-a citat pe „premierul natiunii”, Orban Viktor, care a chemat maghiarimea la unitate.

„Premierul natiunii, Orban Viktor, a declarat ca suntem impreuna pentru ca ne leaga autonomia, autodefinirea si sangele natiunii, iar eu sunt in deplin acord cu el”, a spus Tokes.

El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, cadru institutionalizat pentru lupta in vederea obtinerii autonomiei.

Tokes a amintit ca dupa o lansare scurta a acestui for au existat maghiari care au incercat „deja din samanta” sa il sufoce, iar activitatea lui a fost reluata in 2008.

Tokes Laszlo a spus ca in 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, a trimis o scrisoare in numele acestui for conducatorului delegatiei NATO, atentionandu-l ca problema comunitatii maghiare poate reprezenta „un risc de securitate”.

„In 2008, am lansat o scrisoare catre NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obtinerea autonomiei, si am atras atentia conducatorului NATO ca problema comunitatii maghiare poate sa fie un risc de securitate in zona Europei Centrale, indirect si pentru NATO, si am cerut sprijin pentru infiintarea autonomiilor maghiare in toate zonele”, a spus Tokes.

El a adaugat ca din pacate in directia obtinerii autonomiei se avanseaza greu, intr-un „mediu inamic in care este o tentatie foarte mare ca nu cumva sa facem un compromis care sa ne duca la oportunism”.

Tokes a spus ca acum a venit momentul sa se conteze si pe ajutorul Budapestei si a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt.

In final, el a lansat o chemare catre toate comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei.

„Lansez o chemare catre comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa revitalizam cooperarea organizatiilor care ne reprezinta interesele si sa mergem mai departe cu lupta noastra pentru obtinerea autonomiei”, a spus Tokes.

Cea de-a XXI-a editie a Universitatii de Vara si Tabara Studenteasca „Tusványos” a fost deschisa miercuri, la eveniment participand cateva mii de tineri si 500 de invitati din tara si din Ungaria, personalitati ale vietii politice si economice.

Universitatea de Vara „Tusvanyos” se va incheia duminica, fiind organizata de Fundatia „Pro Minoritate” din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here