Untitled-2Guvernul a avizat, vineri, in sedinta speciala, proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit „legea micii reforme” in justitie, dupa ce actul a fost discutat si de presedintele Basescu cu presedintele CSM, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. La finalul sedintei de guvern, premierul Emil Boc a prezentat unele dintre prevederile acestui proiect, apreciind ca acesta va reduce durata proceselor civile si penale, precum si costurile justitiei.

Conform premierului, prin proiectul de lege trimis spre aprobare la Parlament se preconizeaza instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, „chiar de la o zi la alta”.

„Nu vom mai avea termene in instanta din trei in trei luni sau, uneori, chiar din sase in sase luni – depinde de nivelul instantei – ci dimpotriva, chiar in aceeasi saptamana putem avea doua sau trei termene pentru a solutiona mai repede procesele aflate pe rolul instantelor de judecata”, a spus Boc.

De asemenea, pentru a se evita lungimea proceselor si cazurile in care se obtin amanari permanente ale proceselor, pentru faptul ca persoanele nu au fost citate sau nu au fost citate corect ori nu au stiut ca au fost citate, a fost instituita regula conform careia partea care a primit citatia pentru un termen de judecata va fi prezumata ca are cunostinta si despre termenele de judecata ulterioare.

„Odata ce ai primit oficial o citatie cu termen si cu data fixa, se considera in cunostinta de cauza ca esti avizat si asupra celorlalte termene pe care le ai din partea instantei de judecata si nu se amana cauza de atatea ori, pentru ca nu ai stiut de citatie. Odata ce ai stiut de citatie, se considera ca toate celelalte termene care vor urma – 5,10, 100 – le ai in cunostinta de cauza si nu se mai amana procesul pentru un asemenea motiv”, a explicat premierul.

A fost eliminata si calea de atac a recursului impotriva hotararii prin care judecatorii solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si aplicarea unei sanctiuni.

„Acum, daca ai o contraventie la legea circulatiei – ca ai depasit viteza – te duci la judecatorie, se da o sentinta, dupa care mai ai o cale de atac. si numai in 2009 au fost 174.000 de cauze la judecatorii si la instantele superioare pe aceasta motivatie. Acum, o singura cale de atac: la judecatorie. Prima si ultima solutie acolo se da si se incheie aceasta etapa. Nu mai aglomeram rolul instantelor de judecata si eliminam incertitudinea cu privire la aceste situatii. ti-a fost retras sau nu carnetul de sofer, platesti amenda sau nu. Rapid, printr-o singura cale de atac: decizie judecatorului ramane definitiva”, a spus Boc.

De asemenea, tot in acest caz al Codului Penal se instituie procedura impacarii partilor, care inlatura raspunderea penala, pentru un anumit gen de infractiuni, de o gravitate mai redusa.

„Nu ne intereseaza ca oamenii sa mearga neaparat in puscarie. Daca se realizeaza impacarea partilor se poate realiza inlaturarea raspunderii penale, evident, si cu solutionarea partii civile si a pretentiilor materiale. Daca oamenii se inteleg pentru infractiuni cu gravitate redusa, instituim aceasta posibilitate a impacarii partilor”, a sustinut seful Guvernului.

De asemenea, se extinde procedura medierii, prin care persoanele implicate pot sa gaseasca o cale comuna de a solutiona un conflict, iar inainte sau cand merg in fata instantei sa fie deja intelese, prin procedura medierii, in cauzele comerciale si in cauzele de divort. Noutatea suplimentara o constituie faptul ca se poate realiza divortul prin acordul partilor si in situatia in care exista minori.

„Astazi, impacarea partilor prin divort, sau divort prin acordul partilor se poate realiza numai cand nu exista minori si nu a trecut mai mult de un an de zile de la incheierea casatoriei. Acum, prin modificarea propusa, se poate realiza acordul partilor la divort, daca se realizeaza medierea, si ei pot sa se inteleaga si cu privire la minori – in mod obligatoriu trebuie si avizul Autoritatii Tutelare -, dar nu mai sunt nevoiti sa mearga in instanta cu probele necesare a fi administrate divortului si se pot impaca in privinta divortului, chiar si in situatia in care avem de-a face cu un minor, prin extinderea acestei proceduri a medierii, a spus Boc.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, ca va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara la inceputul lunii august, in primul rand pentru Legea ANI.

seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul in care sunt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, precum si „legea micii reforme” in justitie, aflata pentru avizare la CSM.

Miercuri, in sedinta de guvern, seful statului a amintit ca nu a solicitat sedinta extraordinara a Parlamentului numai pentru Legea ANI, ci si pentru legea care viza nesuspendarea unui proces in instanta daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate, precum si pentru Legea „Micii Reforme”, care scurteaza timpii de parcurgere a procedurilor in instanta.

El a precizat ca pentru Legea „Micii Reforme” a discutat si cu presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinariu.

„V-as ruga sa aveti in vedere acest pachet care implica si o decizie guvernamentala, poate o sedinta extraordinara de guvern imediat ce CSM-ul da aviz ca legea sa fie trimisa la Parlament. Dar implica si o decizie politica, iar aici sunt liderii politici ai principalelor formatiuni din majoritatea parlamentara. Revin cu rugamintea sa analizati posibilitatea ca toate prevederile care afecteaza functionarea ANI sa fie concentrate intr-o singura lege si, aici, probabil, ca va trebui facuta o buna cooperare intre Ministerul Justitiei si comisiile juridice din cele doua Camere”, a spus Basescu ministrilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here