Untitled-5CE afirma ca institutiile din Romania dau dovada de multa slabiciune in protejarea achizitiilor publice in fata conflictelor de interese si coruptiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse europene, care citeaza un proiect al raportului pe Justitie, mentionand ca este criticata si noua Lege ANI. Surse din Comisia Europeana au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in proiectul de raport se arata ca Romania nu a indeplinit multe dintre prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrare tarii noastre in UE. De asemenea, proiectul de raport critica noua forma a Legii ANI, potrivit surselor.

Acestea au mentionat ca in document se reproseaza o lipsa de angajament politic in sprijinirea procesului de reforma. „Este necesara corectarea acestei slabiciuni pentru a redobandi ritmul refomei”, se arata in proiectul citat de sursele europene.

Acestea spun ca anul 2010 a adus insa si o serie de progrese, mai ales odata cu adoptarea codurilor de procedura civila si penala si cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justitiei. Pe de alta parte, Comisia Europeana noteaza, potrivit acelorasi surse, ca au fost inregistrate doar progrese limitate in ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar.

De asemenea, potrivit surselor, in proiectul de raport se arata ca dupa o incetinire a „ritmului de munca” in Parlament si o relatie intre nivelul politic si cel judiciar care s-a deteriorat in a doua parte a anului 2009, Romania a recastigat ritmul refomelor in al doilea trimestru din 2010.

Potrivit surselor, proiectul de raport mentioneaza ca adoptarea codurilor de procedura este un pas semnificativ in reforma Justitiei, dar problema resurselor umane in sistemul judiciar ramane o provocare majora, mentionata si in anii trecuti.

„DNA continua sa aiba un ritm bun al investigatiilor privind cazurile de coruptie la nivel inalt, lucru ce s-a reflectat in sporirea numarului de puneri sub acuzare, dar procesele raman lente. Numeroase cazuri importante nu beneficiaza inca de decizii la nivelul primei instante”, se arata in proiectul de raport privind justitia din Romania, citat de sursele din Comisia Europeana.

ANI este laudata de Bruxelles pentru ca si-a imbunatatit activitatea si rezultatele, dar Comisia noteaza si ca Legea ANI a fost declarata neconstitutionala in aprilie 2010.

De asemenea, oficialii UE remarca, in proiectul de raport citat de sursele europene, ca noua lege, adoptata la finalul lunii iunie, „submineaza in mod grav procesul unei verificari eficiente si limiteaza transparenta intereselor financiare si economice ale demnitarilor, excluzand posibilitatea unor sanctiuni care sa descurajeze si sa asigure protectie impotriva coruptiei”.

O problema mentionata si in trecut, si care se mentine, este necesitatea unificarii jurisprudentei, Comisia precizand, potrivit surselor, ca sunt necesare eforturi substantiale in acest sens.

Comisia Europeana este ingrijorata, potrivit surselor care citeaza proiectul de raport, de faptul ca „institutiile din Romania dau dovada de multa slabiciune in apararea achizitiilor publice in fata conflictelor de interese si coruptiei”. De altfel, expertii Comisiei considera ca ar fi necesara, in ceea ce priveste achizitiile publice, evaluarea eficientei cadrului legal.

Colegiul Comisarilor UE va discuta, marti, rapoartele privind evolutia MCV pentru Romania si Bulgaria, fiind posibil ca documentele sa fie prezentate in aceeasi zi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Basescu a sesizat CC in legatura cu Legea ANI reexaminata

In 13 iulie, seful statului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Legea ANI reexaminata, mentionand ca dispozitiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenta Senatului in calitate de prima Camera sesizata si a Camerei Deputatilor, in calitatea de Camera decizionala.

La data de 12 mai 2010, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de camera decizionala, act normativ reexaminat la solicitarea presedintelui Traian Basescu.

Senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar cateva din solicitarile de reexaminare formulate de seful statului si se corectau unele prevederi declarate neconstitutionale. Prin votul dat de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescriptia verificarilor declaratiei de avere, precum si reinfiintarea comisiilor de cercetare a averilor.

In timpul dezbaterilor, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca, daca senatorii adopta proiectul in varianta propusa de Comisia juridica, Romania da un semnal ca nu este interesata de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Anterior, Comisiile de specialitate, inclusiv cea privind Drepturile Omului, condusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, respinsesera mai multe solicitari ale presedintelui Traian Basescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reinfiintarea unor comisii de cercetare a averilor prevazute in Legea 115/1996.

Dupa adoptarea Legii de catre Senat, presedintele Comisiei Juridice de la Camera, Daniel Buda, i-a cerut Robertei Anastase, sa nu trimita actul reexaminat la promulgare, pentru ca in cazul articolului privind reinfiintarea comisiilor de cercetare a averilor, eliminat de Senat, Camera are rol decizional. Daniel Buda a invocat in acest sens articolul 75 alineatul 4 din Constitutie. Conform acestuia, in cazul in care prima Camera sesizata adopta o prevedere care intra in competenta sa decizionala, prevederea este definitiv adoptata daca si cea de-a doua Camera este de acord. in caz contrar, numai pentru prevederea respectiva, legea se intoarce la prima Camera sesizata, care va decide definitiv in procedura de urgenta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat apoi pentru MEDIAFAX, ca le-a solicitat membrilor Biroului Permanent sa se pronunte daca trebuie sesizata Comisia juridica pe legea ANI, urmare a solicitarii lui Daniel Buda. Dupa numai o zi, Anastase a anuntat ca Legea ANI va pleca la promulgare.

Basescu: Frunda a avut, in cazul Legii ANI, o pozitie impotriva intereselor Romaniei

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la TVR, ca senatorul UDMR Gyorgy Frunda a avut, in cazul modificarilor la Legea ANI din Comisia senatoriala pe care o conduce, o pozitie impotriva intereselor Romaniei, tara care s-a compromis din punct de vedere al credibilitatii.

„Domnul Gyorgy Frunda a avut o pozitie impotriva intereselor Romaniei nu pentru ca e ungur, ci pentru ca, probabil, are de ascuns ceva, el si clientela lui”, a spus Basescu, intrebat cum comenteaza faptul ca un membru al coalitiei a contribuit la o schimbare importanta a unei legi care este monitorizata de Comsia Europeana.

Presedintele a spus ca Frunda stia foarte bine ce face si ca senatorul UDMR a pus deasupra intereselor tarii pe cele personale si de grup. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here