In ultimii ani, multe proiecte rezidentiale s-au oprit sau au intrat in insolventa. Dezvoltatorii dau vina pe criza. Dar oare numai criza sa fie cauza? Parerile sunt impartite. Sigur ca actuala situatie economica a tarii poarta o parte din raspundere dar si dezvoltatorii care au facut o serie de greseli inca de la inceput.
Cum ajunge un proiect de vis intr-o realitate de cosmar
Greselile trecutului isi pun amprenta asupra prezentului: in plin boom imobiliar, unii dintre dezvoltatori au platit mult prea mult pe teren si nu pot scadea acum preturile astfel incat sa le alinieze la cele actuale. “In conditiile in care au cumparat pamantul chiar si cu 300 de euro/mp, cum se asteapta ei acum sa aiba profit?” se intreaba Asher Lax, directorul de marketing si vanzari Adama.
O alta greseala frecventa a fost aceea ca  proiectul a fost gandit si manageriat prost de catre persoane fara experienta in domeniu. “In Romania toti se pricep la toate! Daca au lasat proiectul la mana arhitectului, care isi doreste sa lucreze la proiecte memorabile, acesta va proiecta constructii scumpe, fara sa gaseasca neaparat cel mai bun raport intre design si pret. Orice detaliu de arhitectura nu poate avea doar un rol estetic, acesta trebuie sa-si gaseasca si o utilitate practica; altfel iti va mari considerabil si nejustificat costurile.”
Romanii cauta astazi apartamente cu suprafete medii din considerente de pret. Moda “suprafetelor generoase” a apus. “S-au aruncat sa construiasca apartamente uriase si apoi au fost nevoiti sa le recompartimenteze.” Asher Lax considera apartamentele de 120 mp pentru doua camere o absurditate neintalnita nici macar in Paris sau New York. “Nu inteleg cum preturile de 1.600 euro/mp rezista pe piata. Am realizat un studiu care arata ca mai exista proiecte cu locuinte cu doua camere de 180.000 de euro. Cine isi mai permite asa ceva? Pretul corect pentru un apartament de doua camera, care targeteaza patura medie a populatiei este 70-80 de mii de euro, iar in cazul apartamentelor cu trei camere pretul corect este de 120.000-130.000 de euro. In functie de finisajele utilizate, poate valora si pana la 200.000 de Euro. Oricum, trebuie facuta clar diferenta intre proiectele de lux si cele adresate clasei medii”. 
Pentru ca un proiect sa aiba succes mai are nevoie de un constructor serios si de o firma de project management care sa verifice lucrarile.  “Luam garantie bancara de la fiecare constructor, iar un constructor care are de unde sa dea garantie bancara este deja un constructor serios.”
“Atunci cand lucrurile nu merg tocmai bine, nu poti sa spui cine este vinovatul, sunt prea multi factori implicate: criza, guvernul, reprezentantii lui ineficienti, inginerul, managerul de proiect, patronul” a concluzionat Asher Lax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here