images[5]Liderul comunist cubanez, Fidel Castro, a vorbit luni timp de o ora, fara intrerupere, despre criza legata de programul nuclear iranian, in prima sa interventie televizata din ultimii trei ani, la cateva zile dupa o rara aparitie publica.imbracat cu o bluza sport de culoarea albastra si cu o camasa in carouri, Fidel Castro, in varsta de 83 de ani, avea o voce usor tremurata, dar vorbea cu usurinta, asezat in fata unei mese de lucru, intr-o emisiune intitulata „Masa rotunda”, inregistrata fara montaj, luni, intr-un loc neprecizat.

El nu a vorbit despre evenimentele din Cuba, in pofida faptului ca difuzarea emisiune a coincis cu eliberarea, luni seara, a unui prim grup de 11 oponenti, in cadrul unei actiuni de eliberare treptata a 52 de detinuti politici, incarcerati din 2003.

Aceasta este prima inregistrare video in care „El Comandante” isi face aparitia publica dupa un an si, totodata, prima sa interventie televizata intr-o emisiune cubaneza din 2007 si pana in prezent.

Aceasta aparitie televizata apare imediat dupa publicarea unor fotografii, realizate miercuri, in timpul unei foarte rare aparitii publice la Havana, de la data la care a cedat puterea, in urma cu patru ani, fratelui sau Raul, in varsta de 79 de ani, din motive de sanatate.

Fidel Castro si-a reiterat „ingrijorarea” in legatura cu posibilitatea ca relatiile tensionate intre Teheran si marile puteri occidentale in privinta programului nuclear iranian sa conduca la izbucnirea unui nou razboi, de aceasta data nuclear, in Orientul Mijlociu, la instigarea, in opinia acestui cunoscut „antiimperialist”, a Statelor Unite si Israelului.

Ulterior, conflictul s-ar extinde, in opinia acestuia, in Coreea de Nord, care se afla, de asemenea, in colimatorul Statelor Unite.

Parintele Revolutiei Cubaneze din 1959 a publicat, in ultimele saptamani, mai multe materiale asupra acestui subiect in presa locala, fara sa se refere vreodata la evenimentele din Cuba.

Anumiti salariati din cadrul hotelului Nacional de La Havana, care au putut urmari aceasta emisiune pe un ecran urias, nu si-au putut retine lacrimile, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea cubaneza. „Sunt emotionat sa-l vad pe El Comandante in forma”, a declarat unul dintre salariati, in varsta de aproximativ 50 de ani.

Castro a aparut, pentru ultima data la televizor, in 2007, tot intr-o emisiune „Masa rotunda”, pentru a vorbi despre grava boala care l-a constrans ulterior, in februarie 2008, sa renunte in mod oficial la exercitarea functiei prezidentiale.

Ultima inregistrare video in care apare liderul cubanez dateaza din august 2009, cand a primit in vizita studenti venezueleni de la facultatea de drept.

Presa cubaneza a publicat la sfarsitul saptamanii trecute fotografii realizate de Alex Castro, in care tatal acestuia apare imbracat cu de-acum traditionala bluza sport, in timp ce viziteaza Centrul National de Investigatii stiintifice, cu ocazia celei de-a 45-a aniversari de la infiintarea acestuia.

In pofida faptului ca s-a retras de la putere, Fidel Castro a ramas, in continuare, prim-secretarul Partidului Comunist, si primeste in mod sporadic, la resedinta sa din Havana, vizitele unor personalitati.

Din 2007, el isi publica „reflectiile” asupra unor subiecte de actualitate, in presa locala.

Presedintele din Nicaragua, Daniel Ortega, a dat publicitatii fotografii din timpul unei vizite a lui Fidel Castro la casa de protocol unde era cazat, cu ocazia participarii la o reuniune a tarilor „anti-imperialiste” din America Latina, in decembrie 2009.

De asemenea, Castro a fost vazut, in februarie, in timp ce se plimba, insotit de garzi de corp, in apropierea resedintei sale de la periferia capitalei cubaneze. La aceasta plimbare a fost invitat de presedintele venezuelean, un prieten al sau, Hugo Chavez. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here