images[5]Rata Euribor la trei luni, indicator cheie al dobanzilor pentru euro, a urcat marti la cele mai ridicate cote din ultimele 11 luni, impinsa de scaderea puternica a lichiditatilor suplimentare injectate de BCE pe pietele monetare, dar si de temerile persistente privind criza datoriilor din zona euro.Astfel, indicele Euribor la trei luni, principalul barometru al dobanzilor la euro pe piata interbancara, a urcat la 0,835%, de la 0,827% luni, marcand cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii august a anului trecut, transmite Reuters.

Rata Euribor la o saptamana a urcat la 0,504%, de la 0,498%, cea la sase luni a crescut la 1,09%, iar dobanda cheie la un an a avansat la 1,358%.

Bancile din zona euro au restituit sau refinantat, la inceputul acestei luni, creditele cu scadenta la un an, in valoare totala de 442 miliarde euro, luate anul trecut de la BCE in cadrul programului de lichiditate derulat de banca centrala a zonei euro pentru stabilizarea pietelor in urma crizei financiare globale.

Astfel, odata cu incheierea acestei perioade in care BCE a asigurat lichiditate suplimentara, surplusul de bani de pe pietele monetare a scazut cu mai mult de jumatate, impingand dobanzile in sus.

Dobanzile au crescut insa si din cauza temerilor ca unele banci europene ar putea avea probleme in urma testelor de stres derulate de autoritati, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Ratele Euribor sunt fixate zilnic, la ora 9:00 GMT (12:00 ora Romaniei), de Federatia Bancara a Uniunii Europene, FBE. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here