Recent, a avut loc la Cairo (Republica Araba Egipt) semnarea Acordului de cooperare al Consiliului de Afaceri Egipt-Romania (CAER) de catre Asociatia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) reprezentata de ing. Hassan El Shafei, presedintele partii egiptene a Consiliului, si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) reprezentata de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele partii romane a Consiliului. La eveniment, care a avut loc la sediul EBA, au participat, alaturi de oameni de afaceri romani si egipteni, ES Gheorghe Dumitru, ambasadorul Romaniei in Egipt si ES Sanaa Atallah, ambasadorul Egiptului in Romania, precum si Gabriel Costache, director in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), ca reprezentant al ministrului roman de resort, Adriean Videanu.
Subliniind interesul deosebit al firmelor romanesti pentru piata egipteana, presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a declarat ca „Egiptul ar putea fi un partener pentru deschiderea unei reprezentante a Camerei bucurestene pentru nordul Africii sau chiar pentru Africa Centrala si de Nord”, a doua de acest fel in Orientul Mijlociu dupa deschiderea celei din Sharjah, EAU.
Presedintele Camerei bucurestene a prezentat, de asemenea, in cadrul intalnirii principalele argumente in favoarea realizarii de investitii in Romania: sistem politic si legislativ stabile; oportunitati de privatizare competitive; calitatea de membru UE a Romaniei poate reprezenta o cale de acces pentru Egipt catre spatiul comunitar si statele ex-sovietice; existenta fondurilor UE pentru cercetare, de care beneficiaza Romania; oportunitatile din domeniul aerospatial si al aviatiei, Romania colaborand in aceste domenii cu Germania, Republica Ceha si Franta.
Ing. Hassan El Shafei, presedintele partii egiptene a CAER, a subliniat ca relatiile comerciale si de afaceri romano-egiptene trebuie si pot sa se ridice la nivelul relatiilor politice dintre cele doua state. Acesta a prezentat, de asemenea, noul plan de actiune al CAER, care include obiective precum: schimburi comerciale in valoare de 500 milioane USD pana in 2015; investitii anuale de 10 milioane euro in fiecare din cele doua tari, Romania asigurand know-how si linii de productie; intrarea impreuna pe terte piete, cu accent pe Etiopia si Tunisia; concentrarea pe cercetare si educatie ca principale domenii de cooperare.
Importanta Consiliului de Afaceri Egipt-Romania a fost evidentiata si de ES Gheorghe Dumitru, ambasadorul Romaniei in Egipt, care si-a declarat intregul sprijin pentru actiunile desfasurate de Consiliu, considerand obiectivele acestuia ca parte din propriul plan de actiune al Ambasadei Romaniei in Egipt.
Biroul de presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here