imagesCAUNGLSZPresedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in debutul unei intalniri cu Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European, ca Romania va trebui sa aplice reformele initiate in Polonia de Leszek Balcerowicz, cel care este considerat artizanul economiei post-comuniste in aceasta tara.

„Aveti experienta lui Balcerowicz. Ceea ce nu am facut noi, ce a facut Balcerowicz in Polonia, trebuie sa facem acum”, i-a spus Basescu lui Jerzy Buzek.

Presedintele PE a afirmat, la inceputul intalnirii cu seful statului roman, care are loc la Palatul Cotroceni, ca Romania se trece prin momente cruciale, atat pentru prezent, cat si pentru viitor, insa criza economica permite luarea unor schimbari majore.

Leszek Balcerowicz este considerat reformatorul economiei Poloniei, el aplicand un plan economic care permitea intreprinderilor de stat sa declare falimentul, interzicea finantarea bugetului de stat de catre banca nationala.

De asemenea, Balcerowicz a abolit creditarea preferentiala a companiilor de stat, a plafonat salariile angajatilor la stat, a introdus taxa unica si a permis companiilor si persoanelor fizice straine sa investeasca in Polonia si sa-si exporte profitul in afara tarii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here