imagesCAJCOJR1Rata somajului va fi supusa unei presiuni suplimentare in perioada urmatoare, dar acest lucru nu va fi o problema intrucat nivelul este inca sub media Uniunii Europene, a declarat luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.El nu a dorit sa spuna daca FMI isi mentine estimarea facuta la misiunea anterioara, potrivit careia numarul somerilor ar putea atinge un milion de persoane in acest an.

Franks a declarat, in luna ianuarie, intr-un interviu acordat ProTV, ca somajul va continua sa creasca pana la jumatatea acestui an si ar putea atinge un milion de persoane.

Oficialul FMI a mai declarat, luni, ca personalul din sectorul public ar trebui sa scada pe termen mediu cu 250.000 de salariati, cam cu cat a crescut in perioada 2006-2008.

Rata somajul a continuat sa creasca in februarie, ajungand la 8,3%, fata de 8,1% in luna precedenta si 5,3% in perioada similara a anului trecut.

Numarul total al somerilor inregistrati in luna februarie a fost de 762.375 de persoane.

Potrivit datelor Eurostat, rata somajului din Uniunea Europeana (UE) s-a mentinut la 9,6% in luna martie, cu toate ca numarul total al somerilor a crescut cu 123.000, comparativ cu februarie, la 23,13 milioane.

O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. in urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Franks a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here