imagesCAE34NYBReprezentantii FMI au anuntat, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, rezultatele negocierii cu Guvernul Romaniei. Fabienne Ilkovitz, sefa delegatiei Comisiei Europene in tara noastra, a declarat ca exista rezultate pozitive in ceea ce priveste masurile economice adoptate de Romania. Iar Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a anuntat ca in urmatorii ani 250.000 de bugetari vor fi nevoiti sa plece acasa.
„In ultimii trei ani, mai precis intre 2006 si 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajati. Pe termen mediu trebuie sa revenim aici (sa ne intoarcem la nivelul din 2006 – n.r.). Nu e nevoie sa se faca intr-un singur an, reducerea poate fi facuta pe o perioada de mai multi ani” , a spus Jeffrey Franks intr-o conferinta de presa.
El a mentionat ca in scrisoarea de intentie nu este specificat numarul de salariati care trebuie disponibilizati in acest an, dar aceasta reducere este implicita, intrucat va reprezenta baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor.

„Va trebui sa fie disponibilizari pana la inceputul anului viitor”, a concluzionat Franks.
 
Numarul de posturi ocupate din sectorul public a scazut cu 36.404 in perioada decembrie 2008-februarie 2010, respectiv o reducere de la 1.398.867 la 1.362.463 posturi efectiv ocupate, potrivit declaratiilor secretarului de stat in  Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina.
 
Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor bugetare.
Iar Fabienne Ilkovitz a aratat ca s-au facut progrese in ceea ce priveste reforma structurala, dar ca trebuie sa imbunatatim in continuare la politica fiscala: daca ai deficit, trebuie sa reduci cheltuielile sau sa cresti taxele. Guvernul roman a ales sa reduca cheltuielile, este o masura buna pe termen lung, chiar daca este un program dureros, a spus sefa delegatiei CE.

„Am constatat ca performantele obtinute pana in martie au fost relativ bune”, a mai spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Acesta a reiterat ca Fondul prognozeaza pentru acest an o crestere economica zero sau chiar negativa. Pentru 2011, cresterea va fi de 3,6%. „Ne asteptam la o reluare a cresterii economice pana la sfarsitul anului”, a declarat Franks la sediul BNR, adaugand ca impactul crizei asupra Romaniei a fost mai sever decat se estimase si ca in lipsa masurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi depasit 9% in 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil.

Reprezentantii Fondului au mentionat ca datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub asteptari, atat din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, cat si din evolutia slaba a partenerilor comerciali ai Romaniei.

Board-ul FMI va analiza acordul si apoi va elibera o noua transa din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro, pentru Romania. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here