Chiar daca ramane sub media europeana, somajul din Romania este ingrijorator prin rata de crestere lunara. In UE si SUA somajul a ramas constant in ultimele luni. Majoritatea masurilor anti-criza din Romania s-au axat pe cheltuieli, in detrimentul perspectivei veniturilor- « politica de salvamar ». Leul s-a apreciat periculos, cresterea nedatorandu-se performantelor economice: moneda nationala este vulnerabila; exportatorii suporta efectele.
«Somajul a continuat sa creasca in Romania in mod constant si ceea ce ingrijoreaza mai mult decat nivelul la care a ajuns acesta este trendul care se inregistreaza : rata de crestere lunara s-a mentinut aproximativ constanta din ianuarie 2009 si pana in prezent. somajul ramane in general <<in urma>> cresterii economice, acest fenomen fiind inregistrat deja in multe tari ; diferenta dintre acestea si Romania o constituie insa existenta mai multor industrii dezvoltate, capabile sa absoarba forta de munca odata ce relansarea economica a inceput, ceea ce nu este cazul in Romania. Cu un somaj fara perspective de stagnare in viitorul apropiat si lipsa sigurantei locurilor de munca, nici creditarea si nici consumul nu au cum sa se relanseze, oricat ar incerca Banca Nationala sa le stimuleze, inclusiv prin reducerea dobanzii de politica monetara. <<Parghiile>> economice principale care pot fi folosite raman stimularea finantarii sectorului privat, atragerea investitiilor straine si un curs Leu- Euro care sa sustina exporturile ”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
in Romania, rata somajului a inceput sa creasca usor in august 2008, cand a ajuns la 3,8%, fata de 3,7% in luna iulie a aceluiasi an; in decembrie 2008, somajul a ajuns la 4,4% si a inceput anul 2009 cu 4,9% in ianuarie. in luna iulie a anului trecut, rata somajului ajunsese deja la 6,3%, iar in decembrie la 7,8%. somajul a continuat sa creasca si in acest an, situandu-se la 8,3% in februarie, comparativ cu 8,1% in ianuarie 2010 si, respectiv, 5,3% in februarie 2009. La nivel european, rata somajului a fost in ianuarie de 9,5%, aceeasi ca in decembrie 2009 si cu 1,5% mai mare decat in ianuarie 2009. in zona Euro, rata somajului a fost in prima luna a anului de 9,9%, de asemenea constanta comparativ cu luna precedenta, insa cu 1,4% mai mare decat in ianuarie 2009. In SUA, rata somajului a ramas constanta in februarie, comparativ cu ianuarie 2010 (9,7%).
“Sigur ca rata somajului este foarte importanta ca procent in sine, dar si mai importanta este tendinta pe care o inregistreaza aceasta – crestere, stagnare sau scadere- si, din aceasta perspectiva, evolutia somajului in Romania este ingrijoratoare, avand in vedere ca sunt inca anuntate disponibilizari importante, la care se adauga, desigur, concedierile din sectorul privat, despre care aflam doar cand acestea se reflecta in statisticile oficiale”, spun analistii X-Trade Brokers.
Dintre parghiile aflate “la indemana” Romaniei pentru a opri scaderea economica si cresterea somajului, exporturile sunt extrem de afectate. “Aprecierea recenta a Leului a lovit puternic exportatorii; in plus, intrucat nu s-a datorat performantelor economiei nationale, ci unor infuzii de valuta, aceasta apreciere este periculoasa pentru moneda nationala in sensul unei volatilitati crescute a acesteia, fiind oricand posibila o evolutie rapida in sens invers, pe aceleasi considerente care tin strict de jocuri ale pietei valutare. Evident, ne asteptam ca BNR sa intervina daca o astfel de situatie o sa apara si sa mai tempereze oscilatile”, a precizat Victor Safta.
Nici investitiile straine directe nu stau mai bine: in ianuarie, acestea au scazut cu 67% fata de aceeasi luna a anului trecut. in ceea ce priveste finantarea sectorului privat, companiile se lovesc de greutatea garantiilor pe care trebuie sa le ofere si de dobanzile inca destul de ridicate. “Majoritatea masurilor anti-criza aplicate in Romania s-au axat pe cheltuieli: scaderea cheltuielilor statului- in general prin disponibilizari- si… cresterea cheltuielilor companiilor, prin diferite modificari ale regimului fiscal… Oricum, axarea pe cheltuieli in detrimentul perspectivei veniturilor este o politica << de salvamar>>. Pentru o redresare economica stabila, atentia trebuie indreptata asupra cresterii veniturilor: sectorul privat existent trebuie sustinut mai mult decat oricand, trebuie stimulate noi investitii in industrii competitive la nivel european, iar moneda nationala trebuie sa reflecte pe cat posibil realitatea economica”, a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania si Romania, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 20 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here