imagesCAA50EIDRomania si Azerbaijan au semnat, marti, un memorandum de cooperare in sectorul energetic, prin care compania azera SOCAR ar putea exporta in Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, petrol si gaze naturale, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, Coreliu Condrea, director in Ministerul Economiei. „Prin acest memorandum s-a stabilit colaborarea Romaniei cu Azerbaijanul in orice proiect care sa vizeze transportul de petrol si gaze din zona Caspica spre Uniunea Europeana, inclusiv Romania”, a afirmat Condrea, membru al unei delegatii romane la Baku conduse de Tudor Serban, secretar de stat in Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

El a adaugat ca Azerbaijan ar putea livra gaze naturale lichefiate in Romania, dar decizia va fi luata dupa finalizarea studiului de fezabilitate al unui terminal pe care Romgaz Medias intentioneaza sa il construiasca la Constanta.

„Colaborarea cu Azerbaijan ar putea viza importul de gaze naturale lichefiate si livrari de titei pentru oleducutul PEOP”, a precizat sursa citata.

Terminalul de gaz natural lichefiat ar putea aduce Romaniei un surplus de trei-patru miliarde metri cubi de gaze anual, iar studiul de fezabilitate ar putea fi finalizat in 2010.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, in luna ianuarie, ca Romania vrea sa urgenteze semnarea unui acord trilalteral cu Azerbaijan si Georgia pentru implicarea in proiectul gazoductului White Stream 2, care vizeaza transportul de gaze naturale lichefiate din Georgia in portul Constanta.

De asemenea, oficialii azeri au reiterat disponibilitatea statului de a livra 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco.

Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizeaza transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa si este dezvoltat de un consortiu la care participa sase companii, cinci din partea statelor de tranzit si un partener strategic german, respectiv Transgaz Medias, Botas (Turcia), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania).

Constructia gazoductului este programata sa inceapa in acest an, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015.

Pe de alta parte, Croatia, Romania, Slovenia, Serbia si Italia au semant in 2007 un acor de dezvoltare al Pan-European Oil Pipeline (PEOP), care urma sa transporte petrol din zona Marii Caspice catre Italia. Italia si Slovenia au renuntat insa la proiect.

GDF SUEZ Romania: Pretul gazelor va creste in perioada urmatoare

GDF SUEZ Energy Romania a majorat de patru ori importurile de gaze naturale, dupa aparitia valului de frig, cantitatea reprezentand 35% din totalul importurilor la nivel national, iar operatiunea a necesitat costuri suplimentare si va duce la o majorare a preturilor, in perioada imediat urmatoare.”Pentru a garanta siguranta alimentarii, GDF SUEZ Energy Romania a decis cresterea cantitatii preluate direct din import la o valoare de peste patru ori mai mare decat cantitatea preluata inaintea aparitiei valului de frig, si care reprezinta in acest moment 35% din totalul importului curent al Romaniei. Toate aceste actiuni de siguranta a livrarilor, traduse prin cresterea cantitatilor din import, al caror pret este de doua ori mai mare decat cel al gazelor din productia interna, vor induce desigur costuri suplimentare, conducand la o crestere a pretului la consumatori in perioada imediat urmatoare”, a anuntat compania, raspunzand unei solicitari MEDIAFAX.

Anul trecut, volumul de gaz livrat de companie a scazut cu 10-15%, in functie de categoriile de clienti, atat din cauza crizei economice, care a avut efecte importante asupra celor industriali, cat si pe fondul temperaturilor mai ridicate din perioada iernii.

„Efectele crizei asupra consumului de gaze al clientilor industriali vor continua sa fie resimtite cel putin pana in al doilea trimestru din 2010. Cu toate acestea, pentru clientii rezidentiali, conditiile meteo din ultimele zile, caracterizate prin temperaturi deosebit de scazute pe intreg teritoriul Romaniei, au condus la inregistrarea unui consum zilnic pentru GDF SUEZ Energy Romania de 24 milioane metri cubi, fata de un nivel de 16 milioane metri cubi atins in mod normal in aceasta perioada a anului”, mentioneaza compania.

Cei mai mari datornici catre companie au fost anul trecut producatorii de energie termica pentru populatie.

„In privinta celorlalte categorii de clienti nu constatam o degradare sensibila a ratei de incasare, aceasta mentinandu-se la un nivel echitabil raportat la prevederile contractuale privind plata facturilor”, conform sursei citate.

GDF SUEZ Energy Romania estimeaza, conform ipotezelor economice actuale, ca nu vor fi modificari semnificative privind numarul angajatilor companiei pana la sfarsitul anului 2010.

Filiala a grupului GDF SUEZ, compania este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania, avand peste 1,2 milioane de clienti. GDF SUEZ Energy Romania este fostul Distrigaz Sud, preluat in 2005 de grupul francez GDF, care ulterior a fuzionat cu SUEZ, din Belgia. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here