Ieri a avut loc Conferinta de deschidere a Campaniei eSkills 2016 Romania, organizata la Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala. La eveniment au participat: Marius Bostan, Ministrul Comunicatiilor, Varujan Pambuccian, Ambasadorul eSkills in Romania, Anca-Denisa Petrache, Director, Directia Generala invatamant Preuniversitar, Ministerul Educatiei Nationala si Cercetarii stiintifice, reprezentanti ai organizatiilor partenere din domeniul ICT, academic si ONG, precum si elevi si cadre didactice de la Colegiile Nationale Tudor Vianu si Edmond Nicolau Bucuresti, ca beneficiari directi ai campaniei eSkills for jobs in Romania.

Campania eSkills for jobs 2016 urmareste sa incurajeze cetatenii europeni sa-si dezvolte competentele digitale si accesul la piata muncii de azi.
Initiativa Comisiei europene este coordonata la nivel european de DIGITALEUROPE si European Schoolnet si de APDETIC, ca partener national in Romania. Evenimentul este comunicat de Media Image Factory, agentie specializata in comunicarea proiectelor sociale si culturale. in campanie sunt implicati 500 de parteneri din mai multe sectoare de activitate si 25 de State membre UE. Campania utilizeaza mediile online si cuprinde o serie de evenimente si competitii menite sa constientizeze cetatenii asupra oportunitatilor de formare profesionala si cariere bazate pe aptitudini digitale. Asigurarea locurilor de munca digitale si a persoanelor inalt calificate reprezinta o conditie a succesului Pietei digitale unice in Europa. Ca urmare, aceasta campanie contribuie in mod direct la realizarea acestui obiectiv.

„Tehnologiile informatiei si comunicatiilor construiesc oportunitati digitale si reduc decalajul existent intre natiuni, prin livrarea catre cetateni de noi modalitati pentru a trai inteligent: de la comertul electronic, la accesul catre pietele financiare; de la generarea de noi locuri de munca, la dezvoltarea de oportunitati de investitie pentru antreprenori; de la o productivitate imbunatatita pentru agricultura, la o impulsionare a tuturor sectoarelor societatii; de la un sistem de educatie la distanta, la telemedicina; de la un sistem de management a mediului inconjurator la monitorizarea, prevenirea si managementul dezastrelor naturale. Noua economie digitala, caracterizata printr-o incredere sporita asupra crearii de noi valori in ceea ce priveste informatia si cunoasterea, ramane centrata pe dezvoltarea nelimitata de IT&C”, a declarat Marius Bostan, Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.

Exista in continuare o cerere uriasa de lucratori cu inalte competente digitale in Europa. Peste 40% dintre companiile care incearca sa recruteze specialisti in domeniul ICT au mari dificultati in acest sens. Studii recente ale Comisiei Europene estimeaza ca vor exista peste 750.000 locuri de munca vacante in sectorul ICT in Europa pana in 2020.

IMM-urile au, de asemenea, nevoie de tehnologie de varf daca doresc sa fie in continuare coloana vertebrala a economiei europene. Lipsa de specialisti in domeniul ICT va afecta cu precadere IMM-urile care au mijloace mai reduse ca sa atraga specialisti decat marile companii. in prezent, mai putin de 2% dintre IMM-urile europene folosesc tehnologii digitale avansate si numai 7% vand peste hotare. Recalificarea si invatarea continua sunt conditii esentiale pentru a avea sanse in cariera in sectorul ICT.

“Campania eSkills reprezinta un mijloc eficient de informare si comunicare, dar si un bun catalizator al eforturilor autoritatilor, mediului academic, companiilor, organizatiilor implicate in educatia si formarea fortei de munca in consens cu directiile strategiei Pietei digitale unice propusa de Comisia Europeana”, a declarat Valentin Negoita, Presedintele APDETIC.

Campania eSkills 2016 in Romania include conferinte, webinars, seminarii in scoli, vizite la companii de IT, concursuri online, tabere de vara IT, competitii scolare Coding days si Hour of code.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here